Hematürili hastalarda BT ürografinin yeri
The role of CT urography in patients with hematuria
- Tez No: 384236
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL YAĞCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: BT ürografi, Hematüri, Toplayıcı sistem maligniteleri, CT urography, Hematuria, Upper uriner tract malignant neoplasm
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Hematürili hastalarda BT ürografinin yeri Amaç: BT ürografinin hematüri etyolojisindeki rolünü araştırmak. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada hematüri şikayeti olan BT ürografisi çekilmiş 150 hasta değerlendirildi ve patolojik tanısı olan 72 hastanın istatistiksel çalışması yapıldı. Bulgular: Retrospektif olarak değerlendirilen 72 hastanın; 20'si mesane malign tümörü, 19'u normal, 11'i ürolitiyazis, 9'u toplayıcı sistem malign tümörü, 4'ü malign böbrek kitlesi, 3'ü benign prostat hiperplazisi, 2'si prostat kanseri, 1'i prostatit, 1'i periüreteral post operatif fibrozis, 1'i benign solid böbrek kitlesi, 1'i toplayıcı sistem benign tümörü olarak bulundu. Yapılan istatistiksel çalışmada BT ürografinin toplayıcı sistem malignitelerinde (Transizyonel hücreli karsinom, TCC) duyarlılığı %100, özgüllüğü %93, pozitif prediktif değeri %90, negatif prediktif değeri %100 olarak bulundu. Mesane malign neoplazmlarında ise duyarlılığı %80, özgüllüğü %77, pozitif prediktif değeri %80, negatif prediktif değeri %77 olarak bulundu. SONUÇ: BT ürografinin toplayıcı sistem malignitelerinin teşhisinde yüksek duyarlılık ve özgüllük değerine sahip bir inceleme olduğu görülmüştür. Uygun hasta grubunda hematüri etyolojisi araştırılmasında BT ürografi kullanılması tanısal anlamda büyük kolaylık sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The role of CT urography in patients with hematuria Purpose: To investigate the role of CT urography in hematuria etiology Material and Method: In this study, 150 patients with hematuria were reviewed with CT urography and 72 patients with pathologic diagnosis were evaulated statistically. Results: 72 patients were researched retrospectively; 20 bladder malignant masses, 19 normal, 11 urolithiasis, 9 upper uriner tract malignant neoplasm (TCC), 4 malignant renal mass, 3 benign prostatic hiperplasia, 2 prostate adenocarcinoma, 1 prostatitis, 1 periuretheral postoperative fibrosis, 1 benign solid renal mass, 1 upper uriner tract benign neoplasm were found. In the statistical study with radiologic and pathologic diagnosis, CT urography sensitivity was %100, specificity %93, positive predictive value %90, negative predictive value %100 in upper uriner tract malignant neoplasms (TCC). In bladder malignant masses CT urography sensitivity was %80, specificity %77, positive predictive value %80, negative predictive value %77. Conclusions: Our results suggest that CT urography exhibited significantly high sensitivity and specificity in the diagnosis of upper uriner tract malignant neoplasms. Researching hematuria etiology, CT urography has many advantages for diagnosis in appropriate patient population.