Kliniğimizde total tiroidektominin paratiroid bez fonksiyonları üzerine etkileri
The effects of total thyroidectomy on parathyroid functions in our clinic
  1. Tez No: 384273
  2. Yazar: FERİT AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBAY TUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hypoparathyroidism, transient, permanent, nodullary guatre, differentiated thyroid cancer
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Geçici postoperatif hipoparatiroidizm ve hipokalsemi; tiroid cerrahisi sonrası görülen en sık komplikasyondur. Bunun nedeni multinodüler guatr, Graves hastalığı ve tiroid kanserlerinde uygulanan total tiroidektomi ameliyatları sırasında paratiroid dokusunun çıkartılması veya vasküler yapısının zarar görmesi sonucunda oluşan dolaşım bozukluğudur. Yapılan farklı çalışmalarda total tiroidektomi sonrası gelişen geçici hipokalsemi insidansı %0,6-83 arasında, kalıcı hipoparatiroidizm insidansı ise %0-32 arasında belirlenmiştir. Postoperatif dönemde gelişen geçici hipoparatiroidizm ve buna bağlı olarak gelişen hipokalsemi nadiren ciddi bir problem oluşturmakta, fakat hastanedeki yatış süresini uzatmaktadır. Hasta bu dönemde kalsiyum preparatları ile desteklenmekte ve hipoparatiroidizm haftalar içinde genellikle kendiliğinden düzelmektedir. Kalıcı hipopararatiroidizm ise ölümcül olabilen komplikasyonlara sebep olabilmesi nedeni ile hayat boyunca takibi ve tedavisi gereken bir durumdur. Bu önemli komplikasyondan ve postoperatif etkilerinden korunmada en önemli nokta cerrahi sırasında gösterilen özen ve uygun postoperatif bakımdır. Çalışmada Ocak 2013 ile 2014 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniğinde total tiroidektomi operasyonu uygulanan 258 hastanın verileri prospektif olarak değerlendirildi. Her hastanın pre-operatif kan kalsiyum ve parathormon seviyeleri ölçüldü. Aynı hastaların total tiroidektomi sonrası 6. saatte kan kalsiyum ve 24. saatte kan parathormon seviyeleri ölçüldü. Bu hastaların post-operatif 3. ay ve post-operatif 6. ay kan kalsiyum ve parathormon seviyeleri ölçüldü. Tüm bu veriler ışığında geçici ve kalıcı hipoparatiroidi gelişen hastalar saptandı. Hastalar patoloji sonuçlarına göre differansiye tiroid kanseri ve multinodüller guatr nedeniyle ameliyat olanlar olarak 2 gruba ayrıldı. Çalışmanın istatistiksel analizi Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı'nda yapıldı. 258 hastanın 123'ü differansiye tiroid karsinomu ve 135'i nodüler guatr grubuna dâhil edildi. 258 hastadan 106 (%41)'sında geçici hipoparatiroidi ve 1 (%0,4)'inde kalıcı hipoparatiroidi saptandı. Her iki grup arasında geçici kipokalsemi, geçici hipoparatiroidi ve kalıcı hipoparatiroidi sayıları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç olarak geçici ve kalıcı hipoparatiroidi insidansı olarak kliniğimiz verileri literatürle uyumlu saptanmıştır. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmaması da tiroid cerrahisinin standardize edildiği kliniğimiz gibi merkezlerde komplikasyon oranlarının ana patolojiden bağımsız olarak düşük olduğunu göstermektedir. İlerleyen dönemlerde daha geniş gruplarla ve daha çok parametre kullanılarak çalışmalar yapılması daha net ve güvenilir sonuçlar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Transient hypoparathyroidism and hypocalcemia are the most common complications of thyroid surgery. It is the result of removing parathyroid tissue or damaging its vascularization during total thyroidectomy performed for mutinodular goitre, Grave's disease and thyroid cancers. In seperate surveys the incidences of transient hypocalcemia and permanent hypoparathyroidism after total thyroidectomy are 0,6 – 83%and 0 - 32%respectively. Postoperative hypocalcemia due to transient hypoparathyroidism is uncommon but results in prolonged hospitalization. In this case the subjects are supported by calcium preparations postoperatively and hypoparathyroidism improves in weeks spontaneously. In case of permanent hypoparathyroidism the subjects needs a life time follow up for fatal complications due to hypocalcemia. In order to avoid this serious complication a conscientious surgery and an accomodating postoperative care is necessary. To determine the incidence of transient or permanent hypoparathyroidism after total thyroidectomies (Multinodular Goitre, Thyroid Cancer, Grave's Disease) performed between January 2013 and December 2013 at Ankara University Faculty of Medicine Department of Surgery, 258 patients were included. Preoperatively Ca+2 and PTH levels were measured from bIood samples of each patient. Postoperatively Ca+2 levels were again measured in 6th hour and PTH Ievels in 24th hour. In 3rd and 6th months Ca+2 and PTH levels were measured again. The results grouped differentiated carsinoma and nodular goitre with pathological findings. In 106 of 258 patients(41,1%) were found to be transient and 1(0,4%) patient were found to be permanent hypoparathyroidism. 49 of 106 patients had surgery for thyroid cancer (46,2%) and 57 patients for Multinodular Goitre (53,8%). All data were evaluated at Ankara University Faculty of Medicine Department of Biostatistics. There is no statistically significance in transient hipocalsemia, transient hipoparathyroidism and permanent hypoparathyroidism between two groups. In result the transient and permanent hypoparathyrodism rates in our clinic finded compatible with the litarature.