Lathyrus laxiflorus subsp. laxiflrous uçucu yağ bileşenlerinin SPME-GC-MS-fıd yöntemiyle aydınlatılması ve antimikrobiyal aktiviteleri
Antimicrobial activities and illumination of essential oils component of lathyrus laxiflorus subsp. laxiflrous with SPME-GC-MS-FİD methods
  1. Tez No: 384481
  2. Yazar: İREM KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Lathyrus laxiflorus subsp. Laxiflrous, Uçucu Yağ Bileşenleri, SPME-GC-MS-FID, Antimikrobiyal Aktiviteler, Lathyrus laxiflorus subsp. Laxiflrous, Essential Oil Components, SPME-GC-MS-FID, Antimicrobial Activities
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu tezde, Lathyrus laxiflorus subsp. Laxiflrous bitkisinin uçucu yağ içerikleri GC-MS ve SPME-GC-MS-FID teknikleri ile araştırılmıştır. Tıbbi amaçla kullanılan ilaçların büyük bir kısmının bitkisel kaynaklı oldukları bilinmektedir. Bu amaçla bu çalışmada clevenger yöntemiyle elde edilen uçucu yağ bileşenlerinin antimikrobiyal aktiviteleri yapılmıştır. Uçucu yağlar, bitkilerden su buharı destilasyonu veya değişik yöntemlerle elde edilebilen, genelde oda sıcaklığında sıvı halde olup bazen donabilen, uçucu, kuvvetli kokulu ve yağımsı karışımlardır. Literatürde belirtildiği gibi doğal bitkilerde yüzlerce değişik tür organik bileşikler vardır. Bitkide, miligram mertebesinden çok daha az miktarda bulunan organik bileşikler örneğin uçucu yağları gaz-kromatografisi (GC) ve gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS) veya katı faz mikro ekstraksiyon (SPME) GC-MS-FID gibi tekniklerle aydınlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the contents of volatile oil of Lathyrus laxiflorus subsp. Laxiflrous plant have been researched by GC-MS and SPME-GC-MS-FID techniques. Most of the drugs used for medical purposes are known to be herbal. For this purpose, antimicrobial activities of the volatile oil contents obtained by Clevenger method have been made in this study. Volatile oils, which can be obtained by water steam distillation or different methods, are volatile, strongly redolent and greasy mixtures which are generally in the liquid state at ambient temperature and can sometimes be frozen. As stated in the literature, there are hundreds of different types of organic compounds in natural plants. In plant, organic compounds existing less than milligram level, for instance volatile oils, are highlighted by the techniques like gas-chromatography (GC) and gas-chromatography mass spectrometer (GC–MS) or solid phase micro extraction (SPME) GC-MS-FID.