The motives of young people in Turkey in venue selection for political participation
Türkiye'deki gençlerin siyasal katılım alanını seçmelerindeki etkenler
  1. Tez No: 384607
  2. Yazar: NİHAN SAKARYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYHAN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: gençlerin siyasal katılımı, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, sivil katılım, anayasa yazımı, youth political participation, political parties, NGO, civic engagement, constitution-writing
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma Türkiye'deki gençlerin siyasal katılım alanını seçmelerindeki etkenleri keşfetmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, Türkiye'deki gençlerin siyasi katılım alanlarını seçimindeki etkenlerin araştırılmasını amaçlamaktadır. Çalışmanın araştırma sorusu“Türkiye'deki gençlerin siyasi katılım alanlarını seçmelerindeki etkenler nelerdir?”olarak belirlenmiştir. Alt sorular ise gençlerin siyasal katılım hikayelerini, dahil oldukları kurum hakkındaki düşüncelerini, o kurumlardaki aktivitelerini ve o kurumlar aracılığıyla Türkiye'de devam eden anayasa yazım sürecine katılımlarını keşfetmeyi amaçlar. Sonuçlar gençlerin siyasi katılım alanı seçiminde ailelerin, dahil oldukları sosyal grubun, onların politika tanımlarının ve politikadan beklentilerinin belirleyici olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda, sonuçlar farklı kurumlar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları da ortaya koymaktadır. Son olarak, bu çalışma ileride yapılacak araştırmalar için önerileri de içermektedir. İlk bölümde, bu çalışmanın amaçları ve literatüre katkılarından bahsedilmektedir. İkinci bölümde, kapsamlı literatür taraması gençlik konseptinin farklı tanımlarını, genel olarak ve özelde Türkiye'de gençlik siyasi katılımını ve anayasa yazımı ve siyasi katılım üzerine kısa bir literatür taramasını içerir. Üçüncü bölümde, odak grup çalışma planı, kurumların seçimi ve veri analizi yöntemleri açıklanmaktadır. Dördüncü bölümde odak grup görüşmelerinin ayrıntılı analizi hem görüşmelerin özetlenmesi ile hem de tartışmalardaki belirgin temaların anlatılması ile sunulmuştur. Son bölümde ise, odak grup görüşmelerinin belirgin temaları karşılaştırılmış ve bu çalışma ile ilgili tartışma sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the determinants of the venue selection for youth political participation. The research question of the study is“What are the motives of young people in Turkey in deciding their venue for political participation?”In addition, the sub questions aim to discover the young people's stories of political involvement, their opinions about the institution they are involved in, their political activities in their organizations and through those institutions, their involvement in ongoing constitution-making process in Turkey. The findings reveal that the determinants of young people's venue selection include their families or the social group they belong to, and their definition and expectations from politics. They also reflect the similarities and differences between different organizations. Lastly, the study concludes with suggestions for further research. The first part explains the aims of this study and its contributions to the literature. In the second part, the comprehensive literature review consists of the different definitions of the concept of youth, and continues with youth political participation both in general and in Turkey and the literature on constitution-making and political participation. In the third part, the focus group research design, case selection and data analysis used in this study is explained. The fourth part consists of the in-depth analysis of focus group data both summarizing the focus group interviews and presenting highlighting themes arising from discussions. In the last part, the highlighting themes of focus groups are compared and contrasted, and the discussion on the current study is presented.