Antik Dönem seramiklerinde gemiler
Shipdescriptions on the pottery in the Ancient times
- Tez No: 384719
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR CİVELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Archeology, Underwater Archeology, Pottery, Ancient Ship
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Gemiler, antik dönemden itibaren hayatımızın birçok alanında yer almıştır. Antik dönem toplumlarının, gemi ile nerede ve ne zaman tanıştıkları tam olarak bilinmemektedir. Bugünkü işaretler Mısır'ı göstermekle birlikte, Girit Adası'nda Minos Uygarlığı'na ait izler bulunmaktadır. Bu nedenle, gemilerin doğduğu coğrafya ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Ancak, bugüne dek yapılan çalışmalar, gemilerin, toplumların birbirleri ile kaynaşmalarını sağladığını ve uygarlıkların gelişmesinde önemli rol oynadığını göstermektedir. Tekneler ve gemiler kullanıldıkları zamandan itibaren, ticaret, savaş, korsanlık, balıkçılık gibi çeşitli alanlarda sıklıkla yer almışlardır. Bu yüzden, insanoğlunun kendini anlatma isteğinden doğan bezeme sanatında yansımıştır. Seramikler üzerine yapılan betimlemeler sayesinde, savaş gemileri, gemilerin mitolojideki yerleri, ticaret gemileri ve ticaret yapılan toplumlar, korsanlar ve korsan gemileri hakkında bilgi sahibi olabilmekte ve gemileri öğrenebilmekteyiz. Anahtar Kelime: Arkeoloji, Sualtı Arkeolojisi, Seramik, Antik Gemi.
Özet (Çeviri)
Ships have been located in our lifes since antiquity. But ships have been entered into the ancient societies that it is exactly known. As a result of research conducted Egypt has started to the first development of marine. On the other hand we have been seen at culture of Minos in the same time. That's why, we can't say to the ultimate result of geophraphy of the ship where it was born. Nevertheless, hitherto to the researches and studies show to the interaction of publics by the ships and development of civilization to have a substantial roll. Boats and ships have been often located to piracy, fishing, trade and wars such as different situations in this time. Therefore, they had been reflected to the art of decoration from explain to itself of human race. We are learning and have knowlage to priates and pirate ships, war ships, trade ships and mess with trade to the cultures by the agency of the ships on the pottery.