Öğretmen adaylarının okuma tutumları ve yazma tutumları arasındaki ilişki (Muş Alparslan Üniversitesi örneği)
The relationship between reading and writing attitudes of teacher candidates (Muş Alparslan University sample)
  1. Tez No: 384752
  2. Yazar: İHSAN GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF ÇEÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okuma tutumu, yazma tutumu, tutum, eğitim fakültesi öğrencileri, reading attitude, writing attitude, attitude, the students of faculty of education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, öğretmen adaylarının okuma ve yazmaya yönelik tutumlarının ne düzeyde olduğunu tespit etmektir. Öğretmenlerin, öğrenciler üzerindeki etkileri göz önüne alındığında okuma ve yazma tutumlarının oluşmasında da öğretmenlerin önemli görevler üstlendiği görülecektir. Yapılan çalışmada Muş Alparslan Üniversitesinde öğrenim gören öğretmen adaylarının okuma ve yazma tutumlarının belirlenmesi için 50 sorudan oluşan“Okuma ve Yazma Tutum Ölçeği”uygulanmıştır. Ölçek verileri doğrultusunda öğretmen adaylarının okuma ve yazma tutumlarının cinsiyete, bölüme, sınıf düzeyine göre farklılık gösterip göstermediği ve bunlar arasındaki ilişki saptanmıştır. Araştırma; Türkçe Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Fen Bilgisi Öğretmenliği ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği programlarında eğitim gören öğretmen adaylarına yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda; cinsiyet değişkeni göz önüne alındığında erkek ve kadın öğrenciler arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Okuma ve yazma tutumları kadın ve erkek öğrencilerde birbirine yakın düzeydedir. Bölüm değişkeni incelendiğinde Türkçe Öğretmenliği Programı öğrencilerinin okumaya ve yazmaya yönelik tutumlarının, Matematik ve Fen Bilgisi Öğretmenliği öğrencilerine göre daha olumlu olduğu görülmüştür. Sınıf düzeyi göz önüne alındığında ise sınıflar arasında anlamlı bir farkın olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to find out the level of the reading and writing attitudes of teacher candidates. When the effects of teachers of students considered, it will be seen that teachers take on prominent tasks in the formation of the reading and writing attitudes. In this study, in order to define the reading and writing attitudes of the teachers candidates of Muş Alparslan University,“Reading and Writing Attitude Scale”which contains 50 questions was applied. Whether the attitudes of teacher candidates differ according to gender, subject or the level of study and the relationship between these were detected towards the results of scale. The study was intended for the teacher candidates of Turkish, Mathematics, Science and Social Science Teaching departments. According to the result of the study, when the factor of gender is considered, it is observed that there is not a prominent difference between male and female students. The reading and writing attitude of male and female students have the same tendency. When the factor of subject is examined, it was observed that the level of reading and writing attitudes of Turkish Teaching Department is higher than Mathematics and Science Teaching Departments. When the factor of the level of study is considered, an important difference was not found.