Yaratıcı drama eğitiminin 60-72 aylık çocukların sosyal-duygusal gelişimine etkisi (Malatya ili örneği)
Creati̇ve drama educati̇on's effects on soci̇al-sensual development of 60-72 monthly chi̇ldren ( Malatya state sample )
  1. Tez No: 384753
  2. Yazar: DEMET GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR KÖKSALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Yaratıcı Drama, Sosyal-Duygusal Gelişim
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı“Yaratıcı Drama Eğitiminin 60-72 Aylık Çocukların Sosyal-Duygusal Gelişimine Etkisi”nin incelenmesidir. Deneysel bir araştırma olan bu çalışmanın gerçekleştirilmesinde Malatya Merkez'de yer alan Rahmi Akıncı İlköğretim Okulu bünyesinde bulunan dört ana sınıfı seçilmiştir. 6 yaş grubu öğrencilerin oluşturduğu sınıflardan biri deney grubu olarak belirlenmiş ve geriye kalan üç sınıftan, yapılan ön test sonrası, deney grubu ile sosyal-duygusal gelişim olarak; hazır bulunuşluk seviyesi denk olan sınıf, kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Veri toplamak için, demografik özellikler ile çocukların sosyal-duygusal davranışlarını değerlendirmeyi amaçlayan soruların olduğu iki kısımdan oluşan araştırmacı tarafından hazırlanan ölçme aracı kullanılmıştır. Ölçme aracının hazırlanmasında uzman görüşüne başvurulmuş ve geçerlik ve güvenirliği kontrol edilmiştir. Ölçme aracının ikinci kısmı sosyal-duygusal davranışlara yönelik 6 alt boyut ve 30 maddeden oluşan ifadeleri içermektedir. Ön ve son test olarak uygulanan ölçme aracı ile çocukların sosyal-duygusal davranışları cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, anne öğrenim düzeyi, baba öğrenim düzeyi ile ailenin ekonomik durumu değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırmada deney ve kontrol grubunda yer alan çocuklara uygulanan ön test sonrası deney grubunda yer alan çocuklarla 12 hafta boyunca, haftada iki kez çocukların sosyal-duygusal gelişimini sağladığı düşünülen Okul Öncesi Eğitimde Drama / Sosyal-Duygusal Gelişim/Öğretmen Etkinlik Kitabı'nda yer alan etkinlikler gerçekleştirilmiştir. Etkinlikler sonucunda deney ve kontrol grubu öğrencilerin yönelik yapılan son test uygulaması sonrası çocukların sosyal-duygusal davranışları belirlenen değişkenlere göre değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 17.0 paket programı kullanılmış; frekans(f), yüzde (%) ve alt problemlerin analizinde; değişkenler açısından anlamlı farklar olup olmadığını tespit etmek amacıyla Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis Testi ile Wilcoxon Signed Ranks testlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda anlamlı anlamsız ilişkiler bulunmuştur.“Yaratıcı Drama Eğitiminin 60-72 Aylık Çocukların Sosyal-Duygusal Gelişimine Etkisi”nin deney grubu son test uygulamasında kardeş sayısı, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi ve ailenin ekonomik durumuna göre farklılaşma olmadığı; cinsiyete göre farklılaşma olduğu görülmüştür. Ayrıca deney grubu ile kontrol grubu arasında son test sonuçlarına göre ve deney grubu ön test/son test arasında anlamlı farklar olduğu gözlenmiştir. Deney grubu lehine ölçme aracının alt boyutlarının toplam puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık olması; bu grupta uygulanan yaratıcı drama eğitim programının çocukların, sosyal-duygusal gelişimi üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.Araştırmadan elde edilen sonuçlara dayalı olarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research's goal is to investigate creative drama education's effects on social-sensual development of 60-72 monthly children. While implementing this experimental research, 4 pre-school classes were chosen at Rahmi Akıncı primary school located in Malatya city centre. 6 ages children's class was defined as experiment group, and from rest 3 class, after implementing pre-test, as experiment group with social-sensual group, the class readiness level is the same was defined as control group. With the aim of collecting data, testing vehicle consisted of two parts prepared by researcher were used to obtain informations children's social-sensual features with demographic features. With the testing vehicle used as first and last test, children's social-sensual behaviours, gender, age, siblings, mother's and father's education level, and family's economic level were investigated as to variences. At research after first test implemented experiment and control groups' children, children from experiment group implemented activities can be helpful to children as to sensual-social development from Pre-school educaiton drama\ social-sensual development \ teacher activity book for 12 weeks, two times in a week. After activities children's social-sensual behaviours were investigated as to variences after last test impelementation. For analyzing these datas SPSS 17.0 package program was used, at frequence percentage and sub problems' analyzing Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, and Wilcoxon Signed Ranks tests were benefited with the aim of determining the differences whether meaningful or not as to variences. After research both meaningful and non-meaningful relationships were attached. Creative drama education's effects on social-sensual development of 60-72 monthly children 's experiment group's final test implementation phase reveal siblings, mothers' fathers' education level and family's economic level haven't effect, but research reveal differences as to gender. As for final test evaluations implemented control group and experiment group, meaningful differences was observed between first and final test. Experiment group's total points located in testing vehicle's down sides were changed positively, and meaningul differences were observed. Therefore, it can be said creative drama educaiton programs affected the children's social-sensual development. Variety proposals were suggested based on datas obtained from the research. Key Words : Pre-School Education, Creative Drama, Social-Sensual Development.