Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne başvuran adli nitelikli olguların ve düzenlenen adli raporların değerlendirilmesi
Evaluation of the patients who were admitted to Trakya Universty Medical School Emergency Department as forensic cases and concerted medicolegal reports
- Tez No: 385210
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BURAK SAYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli olgu, adli rapor, acil servis, Forensic case, Medicolegal reports, Emergency department
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada, bölgemizdeki en önemli merkez konumundaki bir üçüncü basamak hastanesi acil servisine başvuran adli nitelikli olguların demografik ve epidemiyolojik özelliklerini ve düzenlenen adli raporlardaki hata ve eksikliklerin belirlenmesini amaçladık. Geriye dönük olarak yapılan bu çalışmaya acil servise 01.01.2012 - 30.11.2013 tarihleri arasında başvuran ve adli rapor düzenlenen hastalardan, kayıtlarına ulaşılan 18 yaş ve üzeri adli nitelikli olgular dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen 2478 adli nitelikli olgunun % 76.7'si erkekti. Yaş ortalaması 36.10 ± 14.63 idi. Adli nitelikli olgular kliniğimize % 10.6 ile en fazla Ağustos ayında, % 67.9''u hafta içi günlerde, 12 00-17 59 saatleri arasında ve yaz mevsimi % 31.1 başvurmuştu. Adli nitelikli olguların % 53'ünün diğer sağlık kuruluşlarından sevk edilerek hastanemize getirildiği belirlendi. Adli nitelikli olguların acil servis başvuruları en sık trafik kazası (% 34.8), zehirlenme (% 14.5) ve yüksekten düşme (% 11.1) nedenli idi. En fazla yaralanmanın olduğu bölge % 39.1 ile ekstremitelerdi. Adli nitelikli olguların 698'ine acil serviste herhangi bir klinikten konsültasyon istenmediği belirlendi. Acile başvuran adli olguların % 44.5'itaburcu edilirken, % 35.8'ü yatırıldı. 131 olgu ise acil serviste ilk müdahalesi sonrası acil operasyona alınmıştı. Düzenlenen adli raporların % 18.6'sı yazı karakteri bakımından okunaklı değildi. Hasta yaşı ve baba adı bilgileri adli raporlarda en fazla saptanan eksik verilerdi (sırasıyla % 83.5, % 82.2). Hekimler, tedavisini üstlendikleri adli nitelikli hastalarının hak kaybına uğramamaları için adli sorumluluklarını yerine getirmelidir. Aksi halde ceza ve tazminat davaları ile karşı karşıya gelebilirler. Bu konuda farkındalığın artırılması için hizmet içi eğitimlerle hekimlerin adli görev ve sorumlulukları vurgulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study,we aimed to evaluate demographic and epidemiological characteristics of patients judicially who admitted to the emergency department of a tertiary care hospital which is the most important center in our region and also we aimed to determine the deficiencies and errors forensic reports. This study was conducted retrospectively and included the records which could reached of the patients who admitted to the emergency room between the dates 01.01.2012 -30.11.2013 and reported as forensic cases. 76.7 % of the 2478 patients which were forensic cases included in the study were men.The average age was 36.10±14.63. Patients qualified as forensic cases admitted to our clinic mostly in August with a rate of 10.6 %, on weekdays with a rate of 67.9 % between the hours 12:00to 17:59 pm and summer seasons with a rate of 31.1%. 53% of qualified forensic patients was referred to our hospital from other health care provider determined. The most common causes of application to the emergency room were traffic accidents (34.8%), poisoning (14.5%) and falls from height (11.1%). Most of injuries were the extremities with a rate of 39.1%. It has determined that 698 of the forensic cases in the emergency department hadn't consulted to any clinics. 44.5 % of admitted to the emergency department as forensic patients were discharged, 35.8 % percent were hospitalized. 131 cases was taken to emergency operations after the first intervention in the emergency room. 18.6 % of the forensic reports was not legible in terms of font. Patient age and father's name informations in the forensic reports were the most frequently identified missing data (respectively83.5%, 82.2%). Physicians must fulfill legal responsibilities in case of loss of rights for the forensic cases which are treated by. Otherwise they may be faced with penalties and compensation cases. To raise awareness of this issue of the legal duties and responsibilities of physicians should be emphasized with in-service training.