Antrenmanlı sporcularda statik ve dinamik germenin diz kas gücüne etkisi
The effect of static and dynamic stretching exercises on knee muscle strength of the trained-athletes
- Tez No: 385218
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN TUNA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İzokinetik test, statik germe, dinamik germe, Isokinetic test, static stretching, dynamic stretching
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çoğu atlet sakatlıkları önlemek ve esneklikte sağlanan artışla performanslarını arttırmak için müsabaka öncesi ısınmalarına germe egzersizlerini katarlar. Biz çalışmamızda basketbolcularda statik ve dinamik germenin diz kas gücü ve enduransına etkilerini izokinetik test ile belirlemeye çalıştık. Çalışmamıza 16 iyi antrenmanlı ve 16 kötü antrenmanlı basketbolcu olmak üzere, toplam 32 basketbolcu dahil edildi. Sporcular 8 kişiden 4 gruba randomize edildi. İyi antrenmanlı birinci gruba önce dinamik germe sonrası izokinetik test, bir hafta sonra da statik germe sonrası izokinetik test yapıldı. İyi antrenmanlı ikinci gruba önce statik germe sonrası izokinetik test, bir hafta sonra da dinamik germe sonrası izokinetik test yapıldı. Kötü antrenmanlı üçüncü gruba önce dinamik germe sonrası izokinetik test, bir hafta sonra da statik germe sonrası izokinetik test yapıldı. Kötü antrenmanlı dördüncü gruba önce statik germe sonrası izokinetik test, bir hafta sonra da dinamik germe sonrası izokinetik test yapıldı. İzokinetik test ile, sporcuların diz ekstansör ve fleksör kas gruplarının maksimum kas güçleri ve endurans değerleri saptandı. İyi antrenmanlı sporcularda, statik germelere göre, dinamik germe egzersizlerinin diz ekstansör ve fleksör kas güç ve endurans değerlerinde anlamlı düzeyde artış sağladığını saptadık. Kötü antrenmanlı sporcularda, dinamik germelere göre, statik germelerin diz ekstansör kas gücü ve endurans değerlerinde artışa, dinamik germelerin ise statik germelere göre diz fleksör kas gücü ve enduransında artışa neden olduğunu belirledik. Sporcularda müsabaka öncesi ısınma ve germe egzersizlerinin sakatlık riskini azalttığı ve performansı arttırdığını düşünürsek, sporcunun durumuna bağlı olarak (iyi antrenmanlı, kötü antrenmanlı) hem statik hem dinamik germelere yer verilmesinin yararlı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Many athletes carry out stretching exercises as a part of a pre-event warm-up to prevent injuries and to enhance their performance. In our study, we aimed to determine the effects of static versus dynamic stretching exercises on the strength and endurance of the knee muscles of basketball players by using the isokinetic test. A total of 32 basketball players, 16 well trained and 16 poorly trained, participated voluntarily in our study. These athletes were randomized into 4 groups, each containing 8 athletes. The first group with well trained athletes underwent the isokinetic testing after dynamic stretching, and the test was repeated a week later after static stretching exercises were performed. The second group with well trained athletes underwent the isokinetic testing after static stretching and one week later, after dynamic stretching. In the third group with poorly trained athletes the isokinetic test was firstly performed after dynamic stretching and the test was performed again one week later after static stretching. Eventually the fourth group with poorly trained athletes underwent the isokinetic testing after static stretching and after dynamic stretching one week later. Maximum muscle strength and endurance values of the knee extensor and flexor muscle groups of the athletes were determined with the isokinetic testing. We found that dynamic stretching provided significant increases of knee extensor and flexor muscle strength and endurance values when compared with static stretching in the groups with well trained athletes. Furthermore static stretching caused an increase of strength and endurance values of knee extensor muscle groups in comparison to dynamic stretching in the groups with poorly trained athletes, whereas dynamic stretching increased strength and endurance values of knee flexor muscle groups in comparison to static stretching. According to the results of this study, we suppose that a pre-event warm up and a stretching exercise reduce injury risk and cause an increase of performance. Taking this into account a warm up protocol should contain both static and dynamic stretching depending on the state of the athletes (well trained, poorly trained).