Deneysel kolon anastomozunda L-carnitine kullanımının kolon anastomoz yarası iyileşmesine etkisi
Healing effects of L-carnitine on colon anastomosis wound on experimental colon anastomosis
  1. Tez No: 385254
  2. Yazar: EMEL KANDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EDREMİTLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: L-carnitine, kolon anastomozu, antioksidan, patlama basıncı, L-carnitine, colonic anastomosis, antioxidant, bursting pressure
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Kolon kanserleri en sık rastlanan ölüm nedenleri arasında yer almaktadır. Tedavi yöntemleri arasında cerrahi girişim çok önemli yer tutmaktadır. Kolorektal cerrahi ve diğer gastrointestinal sistem cerrahileri göz önüne alındığında anastomoz kaçakları önemli bir sorun oluşturmaktadır. Tümörlü bölgenin çıkarılarak kalan kısımların ucuca anastomozu sonrası operasyon bölgesinden sızıntı olması ve yara iyileşmesinin tam olmaması ölümle sonuçlanabilecek istenmeyen durumların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle, anastomoz yarasının hızlı ve tam iyileşmesi çok önemlidir. Yara iyileşmesini olumlu yönde etkileyen moleküllerden birisi L- carnitine'dir. L-carnitine'in dolaylı antioksidan etkiyle membran lipid çift tabakasını onardığı gösterilmiştir. Ayrıca, süperoksit ve hidrojen peroksitin doğrudan etkisiz hale getirilmesinde etkili olduğu öne sürülmüştür. L-carnitine ile olumlu sonuçlar elde edilmesinin nedeni antioksidan aktivite olabilir. Antioksidan aktivitenin yara iyileşmesine olan olumlu etkileri ve L-carnitine'in antioksidan etkiye sahip olması birlikte düşünüldüğünde, L-carnitine'in barsak anastomozu sonrasında yara iyileşmesini olumlu yönde etkileyebileceği ve operasyon sonrası sızıntı sebebiyle istenmeyen olumsuz etkilerin ortaya çıkmasını engelleyebileceği düşünülmektedir. Amacımız, L-carnitine'in barsak anastomozu sonrasında cerrahi yara iyileşmesini nasıl etkileyeceğini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada ortalama 3 aylık ve 250-300 gr ağırlığında 40 adet Wistar Albino türü dişi sıçan kullanılmıştır. Her biri 10'ar hayvan bulunduran 4 adet grup oluşturulmuştur. 1. grup; kontrol 3 günlük grup, 2. grup; kontrol 7 günlük grup, 3. grup; anastomoz sonrası L-carnitine uygulanan 3 günlük grup, 4. Grup; anastomoz sonrası L-carnitine uygulanan 7 günlük grup olarak belirlenmiştir. Kolon anastomozu yapılan hayvanlara L-carnitine 100 mg/kg dozunda intraperitoneal olarak 24 saatte bir verilerek, 3. ve 7. günlerdeki yara iyileşmesini patlama basıncı saptayarak değerlendirilmiştir. Daha sonra aldığımız anastomoz bölgesi doku örneklerindeki antioksidan enzim aktiviteleri, oksidan hasarın derecesi ve yara yerinin histopatolojik iyileşmesi belirlenmiştir. Sonuç olarak L-carnitine'nin yapılan anastomoz sonrası yara iyileşmeye katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Colon cancer is among the most frequent reasons of death. Surgical intervention is one of the most important ways of treatment. Anastomosis leakages make up an important challenge in view of colorectal surgery and other gastrointestinal system surgeries. After removing the tumor and the end-to-end anastomosis of the remaining parts, leakage from the operated area and the wound not being totally cured may cause some undesirable consequence which may lead to death. Therefore, the quick and full recovery of anastomosis wound is very crucial. One of the molecules that have a wound positively curing effect is L-carnitine. It was also shown that L-carnitine also repairs the membrane lipid bilayer by an indirect antioxidant effect. Besides, it was asserted that it is effective in directly deactivating superoxide and hydrogen peroxide. The reason of getting positive results with L-carnitine may be antioxidan activity. When positive effects of antioxidant activity on the curing of the wounds and the fact that L-carnitine has an antioxidant effect are taken into account together, it may be thought that L-carnitine may have a positive curing effect on wounds after intestinal anastomosis and may prevent negative effects caused by leakage after the surgery. The objective of this study is to discover how L-carnitine affects the curing of wounds after intestinal anastomosis. In the study, 40 Wistar Albino type female rats which were average three-month age and 250-300 grams weight were used. Four groups which each of them have 10 rats were established. First group; 3 days control group, second group; 7 days control group, third group; after anastomosis 3 days L-carnitine applied group, fourth group; after anastomosis 7 days L-carnitine applied group was designated. Rats which were applied colon anastomosis were given 100 mg/kg L-carnitine as intraperitoneal in daily period. The wound curing status was evaluated with determining of bursting pressure on third and seventh day. Then, antioxidant enzyme activities and degree of oxidant damage tissue samples of the anastomosis area will be determined. In the conclusion, it was observed that L-carnitine contributed to wound curing after anastomos applied.