Riskli yenidoğan bebeklerde işitme tarama programının değerlendirilmesi
The evaluation of the hearing screening program in newborn at risk
  1. Tez No: 385292
  2. Yazar: AYSEL KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme Taraması, Riskli Yenidoğan, Yüksek Frekans Timpanometri, Distorsiyon Ürünü Otoakustik Emisyon, Risk Faktörleri, Hearing Screening, Risky Newborn, High Frequency Tympanometry, Distortion Product Otoacoustic Emission, Risk Factors
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma, riskli yenidoğan bebeklerde işitme tarama programının değerlendirilmesi ve bu grup için en pratik ve en güvenilir test protokolünün oluşturulması amacıyla planlanmıştır. Bu araştırma, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünite'sinde tedavi gören 100 yenidoğan ile gerçekleştirilmiştir. Bebeklere hastaneden taburcu olmadan önce, timpanometrik değerlendirme, TEOAE (Transient Otoacoustic Emission), DPOAE (Distortion Product Otoacoustic Emission) ve A-ABR(Automated Auditory Brainstem Response) ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca testlerden önce bebeklerin klinik hikâyesi ve doğum anı ile ilgili bilgileri sorgulanarak, sahip oldukları risk faktörleri belirlenmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi“SPSS for Windows version 17.0'' yazılımı kullanılarak yapılmıştır. Bebeklerin %51'i (n=51) erkek, %49'u (n=49) kız idi. Bebeklerin doğum ağırlığı ortalaması 2723.7 ± 790.2 gr, doğum haftası ortalaması 36.3 ± 2.9 ve test yaşı (gün) ortalaması 11.0 ± 8.3 olarak tespit edildi. Bebeklere uygulanan düşük frekans ve yüksek frekans timpanometri ölçümünde, her iki kulak için de yüksek frekans timpanometri ile daha çok Tip B (kaldı) timpanogram elde edildi. TEOAE uygulamasında geçiş oranı sol kulak için %78, sağ kulak için %75, DPOAE uygulamasında geçme oranı sol kulak için %87, sağ kulak için %90 olarak tespit edildi. A-ABR uygulamasında her iki kulak için ”geçti/pass“ oranı %80 , ”kaldı/refer'' oranı %20 olarak tespit edildi. DPOAE ve A-ABR kombinasyonunda TEOAE ve A-ABR kombinasyonuna oranla işitsel nöropati bulgusu olan daha çok bebek tespit edildi. Çalışmaya dahil edilen bebeklerde en fazla bulunan risk faktörleri, ototoksite (%46), hiperbilirubinemi (%44) ve prematürite (%40) olarak tespit edildi. Ototoksite, prematürite, ailede işitme kaybı öyküsü, düşük doğum ağırlığı, kraniofasiyal anomali ve işitme kaybına eşlik eden sendrom varlığı işitme kaybı için anlamlı risk faktörleri olarak saptandı. Ancak yüksek oranda görülmesine rağmen, hiperbilirubinemi ve akraba evliliği işitme kaybı için anlamlı risk faktörleri olarak saptanmadı. Sonuç olarak; riskli yenidoğanlar arasında daha sık rastlanan orta kulak patolojilerinin ortaya çıkarılmasında ve yalancı pozitif sonuçların engellenmesinde yüksek frekans timpanometrinin düşük frekans timpanometriye göre daha üstün olduğu görüşüne varıldı. Riskli yenidoğanların işitme taramasında, özellikle bu grupta sık rastlanan işitsel nöropati bozukluğunun da tespit edilebilmesi için öncellikle A-ABR'nin kullanılmasını ve testin başarısız sonuçlanması durumunda, DPOAE ile kombine kullanılmasının doğru, güvenilir ve hızlı bir tarama protokolü olacağı görüşüne varıldı.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of The Hearing Screening Program in Newborn at Risk This study has been performed for the evaluation of hearing screening program in neonates at risk to find the most practical and reliable test protocol. This study was carried out with 100 newborn infants in the Neonatal Intensive Care Unit. Tympanometric evaluation, TEOAE (Transient Otoacoustic Emission), DPOAE (Distortion Product Otoacoustic Emission) and A-ABR(Automated Auditory Brainstem Response) measurements were performed in the newborns before discharging from the hospital. Before the audiolgical evaluation, the story of the baby before and after the birth time have been performed to explore the risk factors that have been identified. Statistical analysis of the data obtained 'SPSS for Windows version 17.0' 'was conducted using the software. 51% of infants (n = 51) were male, 49% (n = 49) were female. The average birth weight of babies 2723.7 ± 790.2 g, mean gestational age of 36.3 ± 2.9 and test age (in days) was found to be 11.0 ± 8.3 average. Low frequency and high frequency tympanometry measurement performed for babies, for both ears with high frequency tympanometry more Type B (left) tympanogram was obtained. 78% pass rate for TEOAE practice in the left ear, right ear for 75%, 87% pass rate for the left ear DPOAE application was found to be 90% for the right ear. A-ABR application for both ears, pass rate of 80%, refer ratio was found to be 20%. DPOAE and TEOAE combinations compared to the combination of A-ABR and more baby auditory neuropathy symptoms were observed. The most abundant of which are risk factors in infants enrolled in the study, the ototoxic (46%), hyperbilirubinemia (44%) and prematurity (40%) which was determined. Ototoxic to, prematurity, family history of hearing loss, low birth weight, kraniofacial syndrome abnormalities and the presence of concomitant risk of hearing loss were significant risk factors for hearing loss. However, despite the high incidence, hyperbilirubinemia and consanguineous marriages were not significant risk factors for hearing loss. As a result; in uncovering the more common middle ear pathology in risky newborns and prevention of false positive results was concluded that low-frequency tympanometry is better than the high frequency tympanometry. Hearing screening those at risky newborns, especially if these groups were frequent auditory neuropathy to detect the disorder first A-ABR of the use and test result fails, the right of use combined with DPOAE reliable and we can suggest it would be a rapid screening protocol.