IAS-18 revenue recognition, its implications and applications in Turkey
UMS-18 gelir tahakkuku, Türkiye'deki sonuçları ve uygulamaları
- Tez No: 385428
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞATAY AKARÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: UMS18, Hasılat, UFRS, Tek Düzen Muhasebe Sistemi, IAS18, Revenue, IFRS, Uniform Accounting System
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) kapsamında yayınlanan tüm standartlar, ulusal ve uluslararası piyasalarda işletmelerin finansal durumlarının en doğru şekilde yansıtılmasını amaçlamaktadır. Bu standartları uygulamaya geçişte ise bazı sorunlarla karşılaşılmakta ve bu standartları uygulama sırasında muhasebe bilgilerinde bazı değişiklikler oluşmaktadır. Bu çalışmada, Hasılat Standardı' nın uygulamaya getirmiş olduğu ne tür yenilikler olduğundan bahsedip, hasılatın muhasebeleştirilmesi, hasılatı oluşturan örnek olaylarla ele alınmaktadır. Ayrıca, Hasılat Standardı ve Türkiye'deki Tek Düzen Muhasebe Sistemi (TDMS) örnek bir uygulamayla karşılaştırılmaktadır. Mal satışlarında, hizmet sunumlarında ve faiz, isim hakları ve temettülerde, hasılatın doğma zamanı ve ne kadar olduğu UFRS uygulamaları ve vergi mevzuatına göre Türkiye'deki TDMS uygulamaları arasında farklılıklar oluşmakta ve bunların uygulanmasında da karışıklıklar ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda yine UFRS kapsamındaki dönemsellik ve gerçeğe uygun değer kavramı temelinde hasılatın muhasebeleştirilmesi ve vergi mevzuatına göre Türkiye'deki TDMS uygulamaları ile arasında farklılıklar oluşmaktadır. UFRS ve Türkiye'deki TDMS arasında oluşan bu farklıların minimize edilmesi, uygulayıcılara hem kolaylık sağlayacak hem de güvenilirliği daha yüksek finansal tablolar oluşturmalarına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
All the standards, published within the scope of the International Financial Reporting Standards (IFRS) aim to reflect the financial states of enterprises in both the domestic and the international markets most accurately. Still, some issues are encountered during the transition to the application of these standards and certain changes have occurred in the accounting information as well, during the application of said standards. This study attempts to refer to the types of innovations, brought to the practice by Revenue Standard, while approaching the revenue recognition with case studies that comprise the revenue itself. Furthermore, Revenue Standard and the Turkish Uniform Accounting System (TUAS) are compared and contrasted with a model application. Disparities occur between IFRS applications and the TUAS applications, pursuant to tax legislation in sales of goods, service deliveries, interest, royalties and dividends and as to when the revenue arises and how much is it; complications may be manifested in the application of these as well. At the same time, based on the concepts of periodicity and fair value within the scope of IFRS, differences can be observed between revenue recognition and the TUAS applications, pursuant to tax legislations. Minimizing these disparities between IFRS and TUAS would be both facilitating for the implementers and useful to generate financial tables of higher reliability.