Water, island and fecundity in comparative mythology
Karşılaştırmalı mitolojide su, ada ve doğurganlık
  1. Tez No: 385434
  2. Yazar: YASEMİN USTA DEMİRLİKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR NAZ KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Doğurganlık, Ada, Kozmogoni, Yaradılış, Water, Fecundity, Island, Cosmogony, Creation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
'Karşılaştırmalı Mitolojide Su, Ada ve Doğurganlık,'ın genel amacı başlangıçta yaradılışa etki eden faktörler olan 'su, ada ve doğurganlık' arasındaki bağıntıyı bulgulamaktır. Dünya'daki farklı ülke ve kültürlerden seçilmiş bir çok mit, destan, kutsal yazın ve söylencenin bu bağlamda analizi 'Su, Ada ve Doğurganlık'nın arasındaki bağıntı çerçevesinde incelenecektir. Bu çalışma kapsamındaki özgül amaçlar dahilinde 'dölleyici ve doğurgan suyun adaların kozmik yaradılışına ortam hazırladığına dair' birçok sembol incelenecektir. Tüm doğurganlık sembolleri ve suyun kuru kara parçalarının oluşumunda oynadığı 'ilk madde' olma özelliği göz önünde bulundurularak 'adaları ve/ya dünyayı bir ada olarak yaratan suyun doğurgan özelliklerine dair ortak bir çıkarıma ulaşılmaya çalışılacaktır. Bu çalışmanın, su, doğurganlık ve toprak düzlemindeki yaradılış probleminin üzerinde temellendirilmesinden hareketle; çalışma üç bölümden oluşturulmuştur. İlk bölüm, dağ, tepecik, bitkiler ve hayvanlar olarak doğada bereketin sembolize edildiği nesne ve yapıları, ve dişil özelliklerin belirgin olduğu sembolleri incelerken; ikinci bölüm, hayat veren suyun doğurgan özelliklerini sorgulamakta ve son bölüm ise doğurgan suyun üzerini örttüğü bir avuç toprak, çamur ya da kumun oluşturduğu ilksel bir tepecik olan 'ada'nın yaradılıştaki fonksiyonunu, oluşum aşamalarını, ve oluşumuna katkı sağlayan sembolleri incelemektedir. Araştırma tezi“doğurgan özellikler barındıran suyun bir miktar çamur, çamur maddesi ya da toprağa yaşam vermesi ve bu toprak parçasının sonrasında bir 'ada'ya dönüşmesi”üzerinde temellendirilmiştir. Bu çalışma sonucunda ilksel sular tarafından hayat verilen tepe, dağ ya da bu hiçlik sularından yükselen ada ve adacıkların yer aldığı antik yaradılış metinlerinin bir araya toplanması hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The general objective of 'Water, Island and Fecundity in Comparative Mythology' is to discover the correspondance between the elements affecting creation in the beginning: 'water, island and fecundity.' By discussing and analyzing various myths, epics, sacred writings and narrations around the world, the interrrelatedness among those aspects is to be examined. In relation to all birth symbols of fecundity and water forming a basis for the rise of patches of dry lands, a pattern of common deduction, 'the fecund characteristics of water giving rise to islands or earth an island', is to be reached. This work aims to examine the problem of creation on water, fecundity and earth level hence it is made up of three main sections; the first of which interrogates the fecund aspects of specific natural forms as mountains, mounds, plants and animals and feminine manifestation in symbols; the second discusses the fecund characteristics of 'water' functioning as a life-bearer and the last chapter questioning the steps, symbols and the function of 'island' as a primordial mound that is made up of a handful of slime, mud or sand which is to be found at the bottom of fecund water. The reseach hypothesis focuses on "the role that water plays as the fecund element in giving rise to an amount of mud, earth, or slime later expansing into an 'island'. The outcome of this work is to assemble all the major creation myths which assert that the primordial mound/mountain or that of a land had risen out of the primordial waters.