6. sınıf öğrencilerinin, öğretmenlerinin ve velilerinin performans görevleri hakkındaki görüşleri
The views of the primary scholl class 6th students, teachers and parents about performance tasks
  1. Tez No: 385540
  2. Yazar: EMEL GÖNÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Performansa dayalı durum belirleme, performans görevi, dereceli puanlama anahtarı, Performance based assessment, performance task, scoring rubric
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı ilköğretim, 6. sınıf öğrencilerinin, öğretmenlerinin ve velilerinin performans görevleri hakkındaki görüşlerini belirlemektir. Nitel yöntem kullanarak yapılan araştırmanın çalışma grubunu Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları'nda görev yapan 15 öğrenci, 7 öğretmen ve 15 veli oluşturmaktadır. Araştırmada öğrenciler, öğretmenler ve veliler için ayrı görüşme formları hazırlanmıştır ve kullanılmıştır. Ayrıntılı bilgi edinmek için gerekli durumlarda alternatif sorular (sondalar) işe koşulmuştur. Görüşmeler katılımcıların onayıyla ses kayıt cihazına kaydedilmiştir. Görüşme sırasında alınan ses kayıtları araştırmacı tarafından çözümlenerek bilgisayar ortamında yazıya dökülmüştür. Elde edilen yazılı anlatımlar katılımcılara teyit ettirilmiş, katılımcılardan gelen geri bildirimler doğrultusunda yazılı anlatımlara son biçimi verilmiştir.Verilerin çözümlenmesinde ?betimsel analiz tekniği? kullanılmıştır. Düzenlenen veriler tanımlanarak gerekli yerlerde katılımcıların görüşlerinden doğrudan alıntılarla ve alan yazınla desteklenmiştir. Katılımcıların kimlikleri gizli tutulmuş, öğrenciler Ö1, ,?., Ö15, öğretmenler K1??K7, veliler ise V1??V15 olarak tanımlanmıştır. Ayrıca görüşme verilerinden elde edilen görüşlerin temalara göre tekrarlanma sıklığı ve yüzde hesaplamaları yapılmıştır.Bu araştırmadan elde edilen bulgular öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin performans görevlerinin öğrenci başarısını artırdığına inandığını göstermiştir. Öğrencinin sosyal ve duygusal gelişimine de katkı sağladığına dair bulgular edinilmiştir. Ayrıca performans görevleri aracılığı ile ders sürecindeki etkinliklerin, değerlendirme anlayışının ve geri bildirimlerin değiştiği yönünde açıklamalarda bulunulmuştur. Veliler daha detaylı geri bildirim almak isterken öğrenciler de görevlerin hazırlanılması sürecinde kendi fikirlerinin alınmasını önemsediklerini vurgulamışlardır. Performans görevlerinin zaman aldığı; fakat üst düzey zihinsel becerileri diğer ölçme araçlarına oranla daha iyi ölçtüğü ve geliştirdiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the opinions of primary school students class 6 th, about their teachers and parents performance tasks. The research using the qualitative method in the study group who served in Ankara Private Tevfik Fikret School 15 students, seven teachers and 15 parents constituted. İn the research, individual inteview forms has been prepared and used for the student, teacher and parents. To be able to get the detailed information the alternative questions (probes) has been used. The interviews has been recorded on audio recorder with the acceptance of the participants The records taken during the interview, has been resolved and transcribed by researcher using computer. The obtained transcript text has been confirmed by participants, according to the feedback from the participants, the final form has been given to written text.The descriptive analysis techniques has been used for the data analysis. The transcripted data?s has been defined with the participant?s opinions and supported by the literature. The participants identities has been kept secret, the students,teacher and parents has been represendted with Ö1, ,?., Ö15/, K1??K7, V1??V15 ..Moreover, The calculations of the frequency and the repeated percentage of opinion themes obtained from the interview has been done.The findings from this study:The students, teachers and parents performance task has an effect on raising the student achievement. The findings that were obtained has contributing to the social and emotional development of student. Also there is a explanations about that the performance task has been changing course of event, assessment and feedback aproach. While the parents wanting to receive more detailed feedback for the tasks, students want to be taken care of their own ideas in the process.The performance tasks take time, but for to higher level thinking it is a beter measurement tools and develeopment as compared to others.