İskender Pala'nın roman ve öykülerinde yapı ve tema
Iskender Pala's novels' and stories' structure and theme
- Tez No: 385541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İskender Pala, roman, hikâye, yapı, tema, İskender Pala, novel, shortstory, structure, theme
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Son dönem Türk romancılarından İskender Pala, Eski Türk edebiyatı anabilim dalında yetkin bir akademisyen olduğundan Doğu edebiyatlarının içeriğine ve temalarına oldukça hâkimdir. Pala, Doğu edebiyatı ve kültürüne ait bilgilerini roman ve hikâye türünün imkânlarından faydalanarak okuyucularına aktarır. Son yıllarda gençlerin bilgi içerikli kitaplardan ziyade roman üzerine yoğunlaştığını fark eden Pala, Osmanlı dönemi kültürünün tanıtılmasında ve anlaşılmasında roman ve hikâyeyi bir araç olarak kullanır. Bu tezin hazırlanmasındaki asıl amaç İskender Pala'nın roman ve hikâyelerini yapı ve tema açısından incelemektir. Bu çalışma ile İskender Pala'nın roman ve hikâyelerine ışık tutmayı amaçlıyoruz.Bu tez üç bölümden meydana gelmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde İskender Pala'nın hayatı, ikinci bölümünde roman ve romanda yapı unsurları hakkında bilgiler yer almaktadır. Çalışmanın temelini oluşturan ve“İskender Pala'nın Roman ve Hikâyeleri Üzerine Bir İnceleme Denemesi”başlığını taşıyan bölümde Pala'nın 7 adet romanı ve 2 adet hikâye kitabı olay örgüsü, tema, şahıs kadrosu, zaman, mekân, anlatıcı, bakış açısı ve dil-üslup yönünden incelenmiştir. Sonuç kısmında ise Pala'nın anlatı metinlerinde teknik unsurları kullanma konusunda ulaştığımız genellemelere yer verilmiştir. Kaynakça bölümünde ise çalışma boyunca yararlanılan kaynakların listesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
İskender Pala, one of our authors of the lastest epoch, knows the eastern literature very well as he was a lecturer on old Turkishliterature. Pala gives his readers information about the novel and storie by making use of the opportunities of the new Turkish literature. In order to give this information to his readers, Pala mostly uses novel as a means of communication. Noticing that the youngs focus on novels rather than the books full of information, Pala makes use of novel and storie in order for the Ottoman age's culture to be known and understood. Main purpose for preparing this dissertation is to analyseİskender Pala's novels and short stories in terms of structure and theme. We are aiming to shed light on Iskender Pala's novels and stories by this study.This dissertation consists of three parts. In the first part of the study, there is İskender Pala's life, in the second part there is information about the novels and their structure. In the part entitled“An Research Essay On İskender Pala's Novels and Short Stories”, the cornerstone of the study, Pala's 7 novels and 2 short story books are analysed in terms of plot, theme, characters, time, place, narrater, perspective and language- style. In epilogue part there are generalizations we obtained from Pala's usage of structure in his narrative texts. In bibliography part, there is a list of the books referred to during the study.