İskender Pala'nın romancılığı
Novels of İskender Pala
- Tez No: 453112
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İskender Pala, Türk romanı, tarihî roman, kişiler, terim, İskender Pala, Turkish novels, historical novel, character, term
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
İskender Pala‟nın Romancılığı" adlı bu çalışmada 2003‟ten bugüne kadar altı roman yayımlayan Pala‟nın romanlarının yapısı incelenmiştir. Yazar, 1980 sonrası Türk romanı içinde özel bir yere sahiptir. Türk edebiyatı için verimli bir alan olan tarihî roman türüyle Türk tarihine ışık tutmuştur. Osmanlı ve İslam tarihi Pala‟nın romancılığını besleyen kavramlardır. Tarih, edebiyat, aşk, din, tasavvuf ve siyaset gibi temaları edibane bir bakış açısı ile verir. Edebiyatı kendi görüşlerini ifade etmek maksadıyla kullanır. Romanların çoğunda merkezî kişiler erkektir. Bunlar çoğunlukla yüksek sınıfa mensup erkeklerdir. İki şehzade, bir molla ve bir sahabeden oluşan biyografik özellikler gösteren kişilerdir. Mekân daha çok işlevsel bir özellik taşır. Mekân betimlemeleri çok ayrıntılı değildir. Açık mekân olarak İstanbul, kapalı mekân olarak saray başat yerlerdir. Gerilim ögeleri zayıftır. Fakat çatışmalar ve düğümler merak ögesini harekete geçirecek tarzda düzenlenmiştir. Yoğun biçimde metinlerarasılık kullanılmıştır. Gerek metin ekleme, gerekse metin dönüştürme yoluyla pek çok yazar ve şairden alıntılar yapılmıştır. Tarihî roman türünün yanı sıra biyografik, cinayet ve aşk romanı türleri de kullanılmıştır. Bir edebî romanda olmaması gereken bazı terimleri kullanmıştır.
Özet (Çeviri)
The structure of İskender Pala‟s novels is examined in this thesis named“Novels of İskender Pala”. He has published 6 novels since 2003. Pala has a prominent position in Turkish novelty after 1980. He shed light on Turkish history with his historical novels which are a fertile area for Turkish literature. Ottoman and Islamic history are the concepts that feed Pala's novelty. In this novels the themes such as history, literature, love, religion, mysticism and politics are handled by a literal point of view. He uses literature to express his own views. In the majority of his novels the chief characters are masculine. These are mostly high-class men. Two princes, a mullah and a companion are the ones who show biographical features. In general spaces are functional. Description of spaces are not detailed specifically. Istanbul as a open space and the palace as a close space are primarily spaces. Elements of tensions in fiction are weak. But conflicts and knots are arranged to increase intrugue. Also the intertextuality is used too many in his novels. Text fragments from different poets and authors are cited by the methods such as the text addition and the text transformation Genres of biographical novel, crime novel, and romance are used as well as historical novel. He has used some terms that are not necessary for literary works.