Türkiye'de sağlık hizmetleri ve sağlık çalışanlarının motivasyonu
Motivation of health and health workers in Turkey
- Tez No: 385633
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Motivasyon Teorileri, Motivasyon, Sağlık İşletmelerinde Personel
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde sağlık hizmetleri yönetiminde profesyonelleşmiş personellere ihtiyaç bulunmaktadır. Görev yaptığı kurum ile bütünleşen, görev, yetki ve sorumluluklarının bilincine varmış, yaptığı işe tamamıyla motive olmuş personelin, çalıştığı kurumların performans ve verimini artıracağı yöneticiler tarafından bilinmelidir. Karmaşık bir örgüt yapısı olan sağlık kuruluşlarında farklı nitelik ve bilgi birikimleri olan personel bir arada çalışmaktadır, personelleri motive eden faktörlerde kişilere göre değişim göstermektedir. İnsanların toplu olarak yaşamaya başlamalarından itibaren daha etkin ve daha verimli örgütler oluşturabilmenin yolları aranmış ve bu konuyla ilgili olarak çeşitli yönetim kuramları geliştirilmiştir. Geliştirilen bu kuramlar ayrıca insanları en iyi şekilde motive etmenin yollarını ortaya koymaya çalışmışlardır. Bu tez çalışmasında Türkiye de sağlık hizmetleri ve sağlık çalışanlarının motivasyonu araştırılmıştır. Motivasyonun sağlık çalışanlarına etkisini kavrayabilmek için literatür taraması yapılmıştır. Motivasyonun anlık-sürekli kaygı düzeyi ile ilişkisi de araştırılmıştır. Buna göre sağlık sektörü içerisindeki olumlu ve olumsuz çalışan motivasyonu, anlık-sürekli kaygıdan oluşabilecek avantaj ve dezavantajları incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Today, the management of health services needs professionalized staff. The organization of work should be should be monitored by managers to improve the performance and efficiency. In a complex organizational structure of health organizations, numerous factors motivate people in a different way. This theory was developed to put out the best way to motivate people. Motivation of health employees in Turkey is analyzed in this study. The review of the literature was conducted to understand the impact of health worker motivation. The relationship between the instant-trait anxiety and motivation was also investigated in the study. Positive and negative motivation in the health sector examine the advantages and disadvantages of instant-trait anxiety Keywords : Management, Theories of Motivation, Motivation, Personnel in Medical Institutions