A psychoanalytic criticism of Hawthorne's The Scarlet Letter and Melville's Moby Dick
Hawthorne'un Kızıl Damga ve Melville'in Moby Dick isimli romanlarının psikanalitik açıdan eleştirisi
- Tez No: 385698
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GORDON JOHN ROSS MARSHALL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sigmund Freud, Psikanaliz, Baskı, İstek, Yapı çözüm, Oedipus karmaşası, Sigmund Freud, Psychoanalysis, Repression, Desire, Deconstruction, Oedipus complex
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez 19. Yüzyıl Amerikan edebiyatının iki önemli romanının psikanalitik incelemesini sağlamayı amaçlamaktadır. Nathaniel Hawthorne'un Kızıl Damga isimli romanı ile Herman Melville'in Moby Dick isimli romanları Freud'un psikanalitik teorisi ışığı altında incelenmiştir. Bu tezin temel amacı romandaki ana karakterler arasındaki ilişkiyi göstermek, onların psikolojik durumlarını yansıtarak davranışlarının bu psikolojik durumlarından nasıl etkilendiğini göstermektir. Birinci bölümde, bu çalışma Freud ve Lacan'ın psikanalitik yaklaşımları, Derrrida'nın yapıçözüm teorisi ve Nathaniel Hawthorne ve Herman Melville'in biyografileri ile ilgili gerekli bilgileri içermektedir. Psikanaltik eleştirinin temel hedefleri ve psikanalitik yaklaşımın temel konseptleri okuyucuya tanıtılmıştır. İkinci ve üçüncü bölümlerde ise Kızıl Damga ve Moby Dick romanlarının detaylı psikanalitik incelemeleri okuyucuya anlatılmıştır. Psikanalitik eleştiri ile alakalı olan temel kavramlar id, ego, süperego, bilinçaltı ve bilinç gibi kavramlar Kızıl Damga ve Moby Dick isimli romanlardaki ana karakterler ile ilişkilendirilerek analiz edilmiştir. Karakterlerin içsel çatışmaları ve hayatlarının bastırılmış arzuların ve çocukluk travmalarından nasıl etkilendiğini okuyucuya göstermek amaçlanmıştır. İd, ego ve süper egonun karakterler üzerindeki etkileri çocukluk ve geçmiş anılarına göndermeler yaparak tartışılmıştır. Karakterlerin detaylı psikanalitik analizine ek olarak, romandaki temel semboller yapı çözüm teorisinin yardımı ile incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise bu çalışmadan çıkarılan sonucu içeren tezin özetinden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to provide a psychoanalytic criticism of two significant novels of 19th century American Literature. Nathaniel Hawthorne's The Scarlet Letter and Herman Melville's Moby Dick are analyzed under the light of Freudian psychoanalytic theory. The main objective of this study is to show the connection between the main characters, their psychological states and how their actions are influenced by their psychological states. In the first chapter, this study gives the necessary background information about Freud's and Lacan's psychoanalytic approaches, Derrida's deconstruction theory, and the biography of both Nathaniel Hawthorne and Herman Melville. The main objectives of psychoanalytic criticism are highlighted and psychological concepts of psychoanalytic approach are introduced to the reader. The second and third chapters include a detailed psychoanalytic analysis of both The Scarlet Letter and Moby Dick. Main concepts related to psychoanalytic criticism, id, ego, superego, unconscious, conscious are analyzed in relation to the central characters of both The Scarlet Letter and Moby Dick. The inner conflicts of the characters and how their lives are affected by their repressed desires and childhood traumas are analyzed. The effects of id, ego and superego are discussed during the analysis of the main characters of the novel by making references to their childhood and past memories. In addition to this detailed psychoanalytic analysis of the characters, the major symbols of two novels are analyzed with the help of deconstruction theory. In the fourth chapter, a summary of this thesis including the conclusion drawn from this study is mentioned.