Üniversite öğrencilerinin cinsel mit inançları, cinsel bilgi düzeyleri ve cinsel tutumları arasındaki ilişkiler
The relationship between sexual myths, the level of sexual knowledge and sexual attitudes among university students
- Tez No: 385758
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN SEVDA BIKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel mit, cinsel tutum, cinsel bilgi düzeyi, cinsellik, Sexual Myth, Sexual Attitude, Sexual Knowledge, Sexuality
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Cinsellik tüm toplumlarda, bulunduğu önemli konumunu korumakta ve her geçen gün ne kadar değerli bir konu olduğu tartışmalarla ispatlanmaktadır. Ülkemizde de hem erkekler hem de kadınlar arasında, hayatın diğer alanlarına olan etkisi defalarca kanıtlanmıştır. Cinsel sorunlara sebep olan önemli sorunlardan biri cinsel mitlerdir. Yanlış, eksik hatta doğru bilgilenme olsa dahi toplumun kişiliklere ilmek ilmek işlediği cinsel mitler , bireylerin cinsel yaşamlarına ve hayatlarının diğer alanlarına çok önemli zararlar vermektedir. Bunun yanı sıra hemen hemen tüm toplumlarda bireylerin cinsel bilgi düzeylerinin düşüklüğü, cinsel tutumlarını olumsuz etkilemekte ve bireylere ayrıca zarar vermektedir. Bu sebepten ötürü toplumu iyi derecede yansıttığı için üniversite öğrencileri üzerinde, cinsel mit inançlarının, cinsel bilgi düzeyleri ve cinsel tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek üzere bu araştırma yapılmıştır. Araştırmada, 99'u kız, 115'i erkek olan bir gruba Kişisel Bilgi Formu, Cinsel Mitler Formu, Hendrick Cinsel Tutum Ölçeği ve Cinsel Bilgi Düzeyi Formu uygulanmıştır. Yapılan araştırma da cinsel bilgi düzeyinin cinsel tutum üzerindeki anlamlı etkisi görülmüştür. Ayrıca katılımcı erkek ve kız öğrenciler arasında en çok yanlış bilinen mitin“ Seks her zaman erkeğin davetiyle başlar.”olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin cinsel bilgi düzeylerinin artmasıyla cinsel mitlerinin azalmadığı görülmekte ve bu durumun şu önemli noktaya işaret ettiği düşünülmektedir: cinsel bilgi düzeyleri ve cinsel mit kavramlarının birbirleriyle ilişkili gözüktüğü ama bilgi düzeyinin yüksek olmasının mite olan yanlış inanışı değiştirmemekte olduğu gerçeğini değiştirmediği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sexuality has always maintained its importance in all societies around the world and its significance and value have been proven over and over with the help of the discussions held about it. Its influence on all aspects of life is verified among both men and women in the country we live in. One of the major contributors of sexual disorders is sexual myths. Wrong, missing and even accurate information about sexuality may lead to damages to not only individuals' sexuality but also other fields of life. In addition, in almost all societies, people's lack of knowledge affects their sexual attitudes adversely, which, in turn, detriments their sexuality. For this reason, as university students reflect the society well, this study has been conducted to determine the relationships between sexual myths, sexual knowledge and sexual attitudes among university students. 99 female and 115 male students participated in the research and were given a Personal Information Form, a Sexual Myths Form, Hendrick Sexual Attitudes Scale, and a Sexual Knowledge Questionnaire. It has been concluded from the findings that the level of students' sexual knowledge has a profound impact on their sexual attitude. Also, the most commonly observed myth among all students is“Sexual behaviour is always initiated by the male”. It has also been found that students' beliefs in sexual myths does not decrease inspite of the increase in the level of sexual knowledge, which might be the indicators of the following: the level of sexual knowledge and sexual myths seem to be related; however, it has little or no role in changing the wrong beliefs in the sexual myths.