Understanding diversity of Kurds' political demands in Turkey
Türkiye‟de yaşayan Kürtlerin siyasal talepleri arasında oluşan varyasyonun incelenmesi
- Tez No: 385789
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ALTINOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kurds, Ethno-national minorities, Democratic autonomy, Cultural rights, Federalism, Nation-state
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 384
Özet
Bu araştırma tümevarımsal (inductive) bir metodoloji izleyerek Kürtlerin bugünkü siyasal talepleri arasında oluşan çeşitliliğin meydana gelmesine yol açan nedenleri incelemektedir. Devletsiz etnik azınlıkların büyük çoğunluğu siyasal talep noktasında homojen bir tutum göstermemektedirler. Türkiye'de yaşayan Kürtler, devletsiz etnik bir azınlık içerisinde siyasal talep noktasında oluşan çeşitliliği en iyi örnekleyen vakalardan birisidir. Fakat, diğer vakalar ile karşılaştırıldığında görülmektedir ki, Türkiye'de yaşayan Kürtler arasında siyasal talep noktasında oluşan varyasyon diğer vakalardan oldukça fazladır. Kürt vakası ile alakalı bu durum ilgili literatürde yeterince ve detaylı bir şekilde henüz ele alınmamıştır. Türkiye'de yaĢayan Kürtler bugün temel olarak dört siyasal talep dile getirmektedirler; demokratik özerklik, kültürel haklar, federasyon ve bağımsızlık. Bu talepler, topraksal olmayan (demokratik özerklik ve kültürel haklar) ve topraksal talepler (federasyon ve bağımsızlık) olarak iki ana kategori altında ele alındı. Bu bağlamda, Kürtlerin bugünkü siyasal talepleri arasında oluşan farklılığın sebeplerinin analiz edilmesi için, bu çalışma, neden Türkiye de yaşayan bazı Kürtler topraksal siyasal modeller talep ederken, neden diğer Kürtler buna karşı çıkıyor? sorusunu sormaktadır. Çalışmanın sorusunun incelenmesi için gerekli olan veri kalitatif (qualitative) bir yöntem takip edilerek birincil ve ikincil kaynaklardan elde edildi. Birincil kaynaklar çalıĢmada ele alınan gurupların siyasi temsilcileri (elit) ile yapılan mülakatlardan oluĢmaktadır. ArĢivlerde yer alan diğer kaynaklardan da yararlanıldı. ÇalıĢma tümevarımsal bir metot izlediği için, araĢtırmanın sonunda ilgili literatürde yer alan bazı teorilerden de yararlanılarak bazı genellemeler yapıldı (hipotezler üretildi). AraĢtırmanın bulguları göstermektedir ki, Kürtlerin bugünkü siyasal talepleri arasında çeĢitliliğin oluĢmasına sebep olan bazı faktörler en geniş anlamda şunlardır; anayasal temelde ulusal bir statünün tanınması, asimilasyon, ulus kavramının tanımlanması üzerinde oluşan farklı yaklaşımlar-ulus topraksal ve etnik bir temelde tanımlanmalı mı yoksa tanımlanmamalı mı? (Demokratik Ulus), toprak olgusunun siyasal taleplerde göz ardı edilmesi veya esas alınması, din olgusunun etnik kimlikten daha öncelikli olması, Ümmet anlayışı, devlet baskısı, kollektif hafıza, iç ve dış fiziksel tehlikeler, güvenlik kaygısı, ulusal kimlik bilincinin oluşması, belli bir toprak parçası üzerinde nüfus yoğunluğu, aynı şekilde nüfusun dağınıklığı, devlete olan güvensizlik ve gurup içi çatışmalar. Araştırmanın bulgularının literatürede var olan ilgili teoriler ışığında test edilmesi bu çalışmanın en önemli önerilerinden birisini oluşturmaktadır. Anahtar Kelimeler; Kürtler, Etnik ve Ulusal azınlıklar, Demokratik özerklik, Kültürel haklar, Federasyon, Ulus-Devlet
Özet (Çeviri)
This research attempts to understand the underlying causes for the variation among the Kurds' current political demands in Turkey following an inductive methodology. Majority of stateless ethno-national minorities do not represent homogeneity in the political mode(s) they call for. The Kurdish case in Turkey, in broad terms, exemplifies such (within case) variation with the political models they currently demand. However, comprehensive comparison with other cases has demonstrated that the Kurds present a higher degree of disparity in this case in point, which has not yet been examined extensively and sufficiently in existed literature. The Kurds in Turkey presently call for four political models under two classifications: non-territorial political models– democratic autonomy and cultural rights–and territorial models–federalism and nation-state. In this regard, to analyse the rationale behind the variation among Kurds' political demands the research considers the question; why do some of the Kurds in Turkey have territorial political demands, while others oppose to it? In order to explore the research question, a qualitative method was used and data were collected through primary sources-elite interviews with the leading authorities of the regarded groups and archival research. Due to the inductive method used in the study, generalizations and connections with the broader literature is presented at the end of the analysis. Findings from the research conducted revealed there are several contributing factors for the emergence variation among the Kurds current political demands. These in broad terms are; demand for a constitutional national status, assimilation, differing opinions on the idea of nation - whether it should be considered through a particular ethnicity and territory or not (Democratic Nation), refusal or taking of the concept of territoriality as base, prioritizing of religion over ethnicity and Ummah understanding, state(s) oppression, collective memory, internal and external physical dangers, safety consideration(s), raising of national consciousness, territorial demographic weight, but also the dispersal of population, distrust to the state and internal conflict (within group). Testing the empirical findings of the research in the light of relevant theories is one of the main suggestions of this study for future research.