Kırgız yazarı Tölögön Kasımbekov'un 'Sıngan Kılıç' romanındaki fiillerin durum ekli tamlayıcıları
Use of cases suffi̇xesof the verbs i̇n the Kyrgyz noveli̇st Tölögön Kasımbekov's novel Syngan Kylych
  1. Tez No: 385790
  2. Yazar: SERKAN ETİLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KALMAMAT KULAMSHAEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hâl ekleri, fiil, Tölögön Kasımbekov, Sıngan Kılıç, Kırgız Türkçesi, Türkiye Türkçesi, State suffixes, verb, Tölögön Kasımbekov, Sıngan Kılıç, Kyrgyz Turkish, Turkey's Turkish
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 639
Özet
Bu çalışmada Kırgız Türkçesinde yüklem olan fiillerin hangi hâl ekleriyle ilişki içerisinde olduğu üzerinde durulmuştur. Bu çalışma yapılırken Kırgız yazar Tölögön Kasımbekov'un“Sıngan Kılıç”adlı eserine bağlı kalınmıştır Yüksek Lisans Tezi olan bu çalışma giriş, inceleme ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde tezin konusu, amacı ve önemi belirtildikten sonra hâl kavramı ve hâl ekleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Daha sonra bu çalışmada izlenen yöntemler belirtilerek Kırgız Türkleri, Kırgız Türkçesi, Kırgız yazar Tölögön Kasımbekov ve“Sıngan Kılıç”adlı eserine değinilmiştir. İnceleme bölümünde,“Sıngan Kılıç”adlı eserde geçtiği tespit edilen fiiller, bu fiillerin anlamları ve hangi hâl ekleri ile ilişki içinde oldukları romanda geçen örnek cümlelerle açıklanmıştır. Türkiye Türkçesinde bulunan ve bulunmayan Kırgızca fillerin durumları alfabetik sıra gözetilerek ele alınmıştır. Sonuç bölümünde Kırgız Türkçesinde yüklem olan fiillerin hangi hâl ekli tamlayıcıları kabul ettiğine ilişkin elde ettiğimiz tespitler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this work, it is put emphasis on that predicative verbs in Kyrgyz Turkish are in relation with which state suffixes. When this work is done, it relied on the book“Sıngan Kılıç”by Tölögön Kasımbekov. This master thesis consists of introduction, research and conclusion. In the introduction part, after thesis subject, purpose and importance are stated, the information is given about the term suffix and state suffixes. Then, by stating the methods followed in this work, it is mentioned about Kyrgyz Turks, Kyrgyz Turkish and Kyrgyz author Tölögön Kasımbekov and his book“Sıngan Kılıç”. In the research part, the verbs determined in the book named“Sıngan Kılıç”, the meanings of those verbs and their relation with which state suffixes are explained by the examples in the novel. The conditions of Kyrgyz verbs which exist or not in Turkish Spoken ın Turkey are discussed in alphabetical order. In the conclusion part, the detections we made related to predicative verbs in Kyrgyz Turkish accept which complemental state suffixes exist.