Dinamik kabiliyetlere sahip işletmelerin inovasyon hızı
The innovation speed of firms mastering dynamic capabilities
  1. Tez No: 385871
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM BEZCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EKBER AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik Kabiliyetler, Kabiliyet, İnovasyon, İnovasyon Hızı, Dynamic Capabilities, Capabilities, Innovation, Innovation Speed
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada dinamik kabiliyetler ile inovasyon hızı arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmanın amacı ise dinamik kabiliyetlerin inovasyon hızını arttırdığını ortaya koymaktır. Araştırmada dinamik kabiliyetler, inovasyon kavramı ve inovasyon hızı kavramları incelenmiştir. Bu tez çalışmasında, anket verileri kullanılarak dinamik kabiliyetler ile inovasyon hızı arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır. Araştırma bulguları neticesinde dinamik kabiliyetlerin alt boyutları olan sezme, öğrenme, yeniden değerleme inovasyon hızı ile pozitif yönde ilişkili olduğu ortaya çıkmıştır. İnovasyon hızını en fazla etkileyen boyut ise, öğrenmedir. Daha sonra, hissetme boyutu inovasyon hızını etkilediği anlaşılmıştır. En son olarak yeniden değerleme boyutu inovasyon hızını pozitif yönde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between dynamic capabilities and innovation speed is explored. The aim of the study is to reveal that dynamic capabilities increase the innovation speed. In this searching, innovation, dynamic capabilities and innovation speed are scanned. At the thesis, survey method is used because of examining to reveal between innovation speed and dynamic capabilities. According to results, sense, learning and reconfiguration, which are subdimensions of dynamic capabilities, affect innovation speed in a positive direction. Learning is the most affective on the innovation speed. Than, sense affects innovation speed. At the and, reconfiguration affects innovation speed.