Multiple myeloma plazma hücrelerinde CD27, CD28, CD48, CD117, CD130 ve CD200 ifade paterni ve bu belirteçlerin prognoz ile korelasyonu
The expression patterns of CD27, CD28, CD48, CD117, CD130 and CD200 in multiple myeloma plasma cells and the correlation of these markers with prognosis
  1. Tez No: 386674
  2. Yazar: HACER AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞENCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple myelom, İmmunohistokimyasal belirteçler, Prognoz Bu tez CÜBAP tarafından T-559 no'lu proje kapsamında desteklenmiştir, Multiple myeloma, Immunohistochemical markers, Prognosis This thesis is supported by the project No: T-559 of Cübap
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Multiple myelom, lenfomadan sonra en sık görülen hematolojik neoplazm olup, malign plazma hücrelerinin klonal çoğalması ile karakterize bir B hücre neoplazisidir. Tüm dünyada her yıl yaklaşık 86000 yeni vaka tesbit edilen bu hastalığın etyolojisi kısmen sıklığının düşük olması ve yeterli çalışma yapılamamasıyla iyi anlaşılamamıştır. Patogenezinin daha kapsamlı anlaşılması, tedavi girişimlerinin standardize edilebilmesi, moleküler düzeyde prognostik anlamı olabilecek belirteç çalışmaları ile hastaları daha net bir risk sınıfına ayırabilmek ve kemoterapatiklerin toksisitesini en aza indirmek için yoğun gayret sarfedilmektedir. Literatürde CD27 ifadesinin artışı ve CD117 ifade azalmasıyla yüksek riskli hastalık arasında ilişki olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. CD28'in belirgin kısa ortalama sağkalımla ilişkili olduğu gösterilmiştir. Anti-CD48 monoklonal antikorunun miyeloma hücre büyümesini inhibe ettiğini gösteren çalışmalar da literatürde bulunmaktadır. Yine literatürde CD130 ifadesi ile hastalık aktivitesi arasında ilişki olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. CD200 ifade kaybının agresif klinik seyirle bağlantılı olduğu da gösterilmiştir. Bu çalışmada kliniğimizde tanı alan 60 myelom hastasının tanı anı kemik iliği örnekleri CD27, CD117, CD28, CD48, CD130 ve CD200 immunohistokimyasal belirteçleri ile muamele edildi. Bu belirteçlerden CD27, CD28, CD48, CD117, CD130 ve CD200'ün sırasıyla %1.7, %25, %1.7, %15, %18.3 ve %45 oranında ifade olduğu görüldü. Bu belirteçlerin ortalama yaşam süresi ile olan bağlantısı incelendiğinde, CD200 dışındaki diğer belirteçlerin tüm sağkalım üzerinde anlamlı bir katkısı olmadığını gördük. CD200 (+) olan hastaların CD200 (-) olanlara oranla daha uzun ortalama sağkalıma sahipti. Hastaları, CD28 ve CD117 ifade durumuna göre düşük risk [CD28 (+) CD117 (-)], orta risk [CD28 (+), CD117 (+) / CD28 (-) CD117 (-)] ve yüksek risk [CD28 (-) CD117 (+)] olarak gruplandırdığımızda aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.002).
Özet (Çeviri)
Multiple myeloma, the most seen neoplasm after lymphoma, is a B cell neoplasia which is characterized by clonal proliferating of malign plasma cells. That, all over the world, new cases are determined approximately 86000 every year, therefore the etiology of the disease is not well understood because of the rarity and the lack of more studies. More effort is being expended to understand the pathogenesis of the disease, to standardize the treatment attempts, to separate patients into more clear risk grades by biomarkers which have prognostic significance at molecular level, and to minimise the toxicity of chemotherapies. In the literature, there are studies demonstrating the relationship between high risk disease and the expression of CD27 and the loss of CD117. CD28 was shown related with more shortened overall survival. There are some studies in the literature that anti-CD48 monoclonal antibody was shown to inhibit myeloma cell growth. Also, there are studies demonstrating the relationship between disease activity and the expression of CD130 in the literature. It was shown that the loss of CD200 expression is associated with aggressive clinical process. In this study, the bone marrow biopsy specimens of 60 patients, who were diagnosed in our clinic at initial diagnosis, were stained with immunstains of CD27, CD28, CD48, CD117, CD130 and CD200. CD27, CD28, CD48, CD117, CD130 and CD200 were expressed in a ratio with 1.7%, 25%, 1.7%, 15%, 18.3%, and 45%, respectively. Since the association of overall survival with these markers were examined, we found that the markers had no significant effect on overall survival except CD200. CD200 positive patients had more lifespan than CD200 negative patients. Since we grouped the patients as low risk [CD28 (+) CD117 (-)], intermediate risk [CD28 (-) CD117(-) / CD28 (+) CD117 (+)], and good risk [CD28 (-) CD117(+)] according to the simultaneous assessment of CD28 and CD117 markers, the differences between variables were statistically significant (p=0.002).