İlköğretim okulu yöneticilerinin iletişim becerilerinin öğretmen algılarına göre değerlendirilmesi
Analyzing the communication ability of primary school manager according to the perception of the teacher
  1. Tez No: 386814
  2. Yazar: ERHAN COŞKUNER
  3. Danışmanlar: DR. ADİL SERDAR SAÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul yöneticiliği, iletişim becerisi, öğretmenin kişisel özelliği, School managing, communication skill, teachers? personel features
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırma, ilköğretim okullarında görev yapan okul müdürlerinin iletişim becerilerinin öğretmenlerin kişisel özelliklerine göre faklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırma, 2007?2008 öğretim yılında İstanbul ilinin Zeytinburnu ilçesi ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler ile yürütülmüştür. Araştırma, tarama modeli kapsamında yapılmıştır.Araştırmada, okul müdürlerinin iletişim becerilerinin seviyelerini ölçmek amacıyla Şimşek (2003) tarafından geliştirilen Öğretmenlerin Okul Müdürlerine Yönelik Görüşleri adlı bir anketten yararlanılarak öğretmenlerin branşları, cinsiyetleri, mesleki kıdemleri, iletişim eğitimi alma durumları, eğitim düzeyleri, okullarındaki çalışma yılları, meslek seçimi ve okul imkânları ile ilgili soruların yer aldığı bilgi formu kullanılmıştır.Verilerin toplanmasına yönelik olarak hazırlanan ankette 5'li Likert ölçeği kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde ise bilgisayar ve SPSS for Windows Realese 11.5 programından yararlanılmıştır. Sayılabilir veriler için frekans (n) ve yüzde değerleri, ölçülebilir veriler için aritmetik ortalama (x?)ve standart sapma (ss) kullanılmıştır. Alt problemlerle ilgili anlamlı fark olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan t-testi ve non-parametrik Kruskal Wallis, Mann-Whitney U teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen veriler arasında anlamlı bir fark olup olmadığı =0,05 düzeyinde test edilmiştir.Araştırmada, okul müdürlerinin iletişim becerilerinin değerlendirilmesinde öğretmenlerin verdikleri cevaplar incelendiğinde branşlarına, okullarındaki çalışma yıllarına ve meslek seçimlerine göre bir farklılık görülmemiştir. Ancak öğretmenlerin cinsiyetlerine, mesleki kıdemlerine, eğitim düzeylerine, okul imkânlarına ve iletişim eğitimi alma durumlarına göre farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was made to find out whether there is a difference in the evaluation of the school manager?s communication skills who work at the primary schools according to the teachers? personal features or not.The research was made with the teachers in the primary schools in Zeytinburnu İstanbul, in 2007?2008. The research was made using scanning model.In the research, in order to measure the school managers communication skills, an information form was used which contains questions about the teachers? branches, sex, experience in the profession, their level of training, the number of the years that they worked at their school, their choisefor occupation, the facilities of their school and whether they had an education about communication or not, prepared utilizing the survey called Teachers Opinions About School Managers?which is developed by Şimşek (2003).In the survey, Likert Scale which is prepared for gathering datas was used. While analysing the datas computer and SPSS for Windows Realese 11,5 programme is used. For the countable datas frequency (n) and percentage values; for measurable datas, arithmetical average (x) and standard deviation (ss) is used. In the analysis, for freeexamples t-test,no parametric Kruskal Wallis and Mann-Whitney U techniques are used for finding out whether there is a significant differece about the secondary problems. Whether there is a big difference among thegathered datas or not is tested in the level of =0,05.At the end of the research, in the evaluation of the communication skills of school managers, it was cocluded from the teachers? answers that there wasnot any difference according to teachers? sex and branches, no difference is obferved according, the numbersf the years they have worked and their choise for occupation hawever there is difference according to the teachers? sex, proffesionin the occupation and their training level and the facilities o their schools and whether they have been trained for communication or not.