Sığınmaevindeki kadınların istihdamı ve uygulanan istihdam politikaları: Eskişehir ve Bingöl sığınmaevi örnekleri
The employment of battered women at shelters and current employment policies: the case of Eski̇şehi̇r and Bi̇ngöl women's shelters
- Tez No: 386888
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Public Administration, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Aile İçi Şiddet, Sığınmaevleri, Kadın İstihdamı, İstihdam Politikaları, Domestic Violence, Women's Shelters, Women's Employment, Employment Policies
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Kadına yönelik şiddet ve kadın istihdamı tüm toplumlarda yaygın görülen sosyal problemlerdir. Bu çalışma, şiddete maruz kalan kadınların istihdamını sosyal politikalar bağlamında incelemiştir. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemi ve derinlemesine mülakat tekniği kullanılmış ve bu çerçevede Eskişehir ve Bingöl sığınmaevlerindeki 17 kadın ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. Şiddete maruz kalan kadınların, kariyer planlamaları ve uygulamalarında sığınmaevlerinin onları nasıl destekleyeceği konusundaki düşünceleri de incelenmiştir. Kadınlardan bazıları, maruz kaldıkları şiddetin, onların iş bulma veya var olan işlerini sürdürebilme konusundaki yeteneklerini engellediğinin örneğidirler. Kadınların hikayeleri istihdam imkanlarının yoksunluğunu gözler önüne sermektedir. Örneklemlerin %76'sı işsizdir. Şiddete maruz kalan kadınlar güvenceli iş bulma ve eğitimlerini sürdürmeleri konusunda sığınmaevinden destek beklediklerini vurguladılar. Dolayısıyla, kadın sığınmaevindeki kadınların istihdamına yönelik daha fazla politikalara ihtiyaç duyulmaktadır. Araştırma kapsamında ulaşılan sonuçlar değerlendirilerek, aile içi şiddet ve kadın istihdamı alanında çalışma yapan yerel yönetimlerin ve diğer politika uygulayıcılarının çalışmalarına katkı sağlayabilecek ipuçlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Domestic violence against women and employment of women are widespread social problems that can be observed in all societies. This study was undertaken with the objective of analysis of employment of battered women in the context of social policies. A qualitative research method and in-depth interviewing techniques were utilized and interviewed with 17 residents of domestic violence shelters at Eskişehir and Bingöl. Also included was an examination of battered women's beliefs about how the shelters could assist them in their career planning and implementation. Some of women described instances in which battering had obstructed their ability to find work and maintain employment. The women's stories display the lack of employment opportunities. Of the sample, %76 reported unemployment. Battered women expressed assistance from women's shelters in finding secure employment and furthering their education. Therefore, more policies are needed to address employment among residents of domestic violence shelters. The constructive implications were furnished based on a review of the results obtained in the course of domestic violence and employment of women undertaken by the local administration and others involved in political implementation.