Tutuklu ve hükümlülerde sosyodemografik özelliklerle psikopatolojinin ilişkisi
The relation of physcopathology and sociodemographic features in the remand prisoners and prisoners
- Tez No: 387133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. HALUK ÖZBAY, UZMAN HASAN KARADAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mahkum, psikopatoloji, sosyodemografik değişkenler, Prisoners, Physcopathology, SociodemographicVariables
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Ülkemizde yeterli bilgiye sahip olmadığımız ve tedavisi konusunda sorunlar yaşadığımız alanlardan biri olan mahkumlarda, sosyodemografik değişkenlerle psikopatoloji arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Sincan cezaevlerinde yapılan çalışmaya, farklı sosyodemografik ve suç gruplarının yer aldığı 100 kişi alınmıştır. Çalışmanın amacı mahkumlara anlatılarak yazılı izinleri alındı. Çalışmaya katılan mahkumlara, sosyodemografik bilgileri sorgulayan bilgi formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Ruhsal Belirti Tarama Listesi (SCL-R 90) verildi. SCL-R 90 da güvenilir parametre olan Genel Belirti Düzeyi (GBİ) kullanıldı ve 1,51 in üzeri patolojik kabul edildi. Bulgular: GBİ puanlarına göre 1,51'in üstünde olan gurupta psikopatolojik alt testler anlamlı derecede yüksek bulundu. Ayrıca çalışmaya alınan mahkumların GBİ≥1.51 olan gurupta Beck depresyon puan toplamının ortalaması, GBİ≤1,50 olan gurupta ki Beck depresyon puan toplamı ortalamasına göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. GBİ≥1.51 olan gurupta BAÖ puan toplamı ortalaması, GBİ≤1,50 olan guruba göre, istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Daha önce intihar girişiminde bulunan mahkumların psikopatoloji oranı, bulunmayanlara göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Çalışmamızda da ailede boşanma öyküsü olanlarda, çocukluk döneminde göç yaşayanlarda GBİ' leri anlamlı derecede yüksek bulundu. Suç türleriyle, Genel Belirti Düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilemedi. Tartışma: Psikiyatri literatürüne bakıldığında psikopatoloji ile yaşam olayları arasındaki ilişkiyle ilgili çok sayıda veriye ulaşılmaktadır. Hükümlü popülasyonunda ruh hastalıklarının yaygınlığı gelecekte pek çok faktöre bağlı olarak artmaya devam edecek gibi görünmektedir. Bu faktörlerin başında, yeterli toplumsal desteğin olmayışı, ruh hastalığı olan kişiler için yeterli barınak olmayışı, tedavilerin yeterli olmayışı sayılabilir. Bu durum ülkemizdeki mahkum popülasyonuna psikiyatrik olarak yaklaşımımızı yeniden değerlendirmemiz gerektiğini düşündürtmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Prisoners are relatively less studied subjects in our country. We have limited knowledge about the prisoners mental health in relation to sociodemographic variables.Consequently health personal encounters serious handicaps in both dealing and more importantly treating affected individuals in this particular field. Therefore we evaluated prisoners with psychiatric scales in order to find out any relevance with their sociodemographic features. Methods: The study was conducted at Sincan District Prison. 21 female and 79 male prisoners randomly selected. The aim of the study was explained and written consent taken . Sociodemographic Data Form, Beck Depression Inventory Beck Anxiety Inventory, Symptom Distress Check List ( SCL-R 90) Global Symptom Index applied to the prisoner who consented to participate the study. Global Symptom Index (GSI) is reliable parameter in Symptom Distress Check List.Scores above 1,51 considered as abnormal Results: According to Global Symptom Index scores those groups getting 1,51 and above also showed statistical significance in phycopathological subgroup tests. The Beck Depression Inventory total scores median rage of the group whose GSI ≥1.51 is found statistically higher than the group whose GS ≤1,50. BAO total score median range is found statistically higher in the group whose GSI≥1.51 than the group whose GSI≤1,50. The prisoners with a previous suicide attempt found more inclined to the physcopathologic disorders compared to those who have not committed suicide. Prisoners belong to divorced families and history of migration also got higher scores and Statistical significance in Global Symptom Index. No meaningfull relation were found between the type of the crime and Global Symptom Index Discussion: There are numerous data in physiciatry literature regarding phycopathology and life events. It seems that the prevalence of psychiatric disorders will be increasing in remand prisoners .No doubt this increase is dependant on the multiple factors. Major contributers of psychiatric disorders in remand population could be as follows; inadequate public support ,insuffucient shelter for the mentally affected individuals ,untreated mentally ills in the society . This condition compels Health Professinals and Policy makers to ponder over the psychiatric approach to the prisoners once again in order to improve their life quality.