Otoskleroz cerrahisinde fonksiyonel sonuçlarımız
Functional outcomes in otosclerosis surgery
  1. Tez No: 387615
  2. Yazar: OKTAY ÇİĞDEMAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Otoskleroz, stapedotomi, piston çapı, stapes cerrahisi, Otosclerosis, stapedotomy, piston diameter, stapes surgery
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Otoskleroz Cerrahisinde Fonksiyonel Sonuçlarımız Amaç: Otoskleroz labirent kemik kapsülünün bazı bölgelerinde yeni kemik oluşumlarıyla seyreden organizmanın başka bir bölgesinde görülmeyen primer bir hastalıktır. Stapes taban fiksasyonu ve koklear kemik resorpsiyonu sonucunda iletim ve sensörinöral işitme kaybına yol açmaktadır. Otosklerozun kesin bir tedavisi olmayıp işitme kaybına yönelik olarak cerrahi müdahale veya işitme cihazı kullanımı önerilmektedir. Bu çalışmada hastaların operasyon sonrası işitme sonuçlarının ve işitsel başarı oranlarının değerlendirilmesi, ortaya çıkan komplikasyonlar ve bunların tedavisinin değerlendirilmesi, revizyon cerrahilerinin nedenleri ve sonuçları, stapedotomi ve stapedektomi sonuçlarının karşılaştırılması, operasyonda kullanılan piston çaplarının işitme sonuçlarına ve fonksiyonel başarı oranlarına etkilerinin karşılaştırılması ve bunların literatür ışığında tartışılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda Ocak 1997 ile Haziran 2011 tarihleri arasında iletim tipi işitme kaybı nedeniyle opere edilen ve klinik otoskleroz tanısı alan 273 hasta(299 opere edilen kulak) incelendi. Hastalar yapılan operasyonun türüne göre stapedotomi ve stapedektomi olarak iki gruba ayrıldı. Stapedotomi yapılan grupta kendi içerisinde kullanılan pistonların çapına göre; 0,4 mm, 0,6 mm ve 0,8 mm olarak üç gruba ayrıldı ve bu grupların arasındaki fonksiyonel başarı oranları hava yolu ve kemik yolu odyolojik sonuçları karşılaştırıldı. Operasyon sırasında ya da operasyondan sonra ortaya çıkan komplikasyonlar değerlendirildi ve kaydedildi. Revizyon cerrahiye ihtiyaç duyan hastaların revizyon nedenleri ve revizyon operasyonların sonuçları değerlendirildi.Bulgular: Opere edilen 299 olgunun 232'sinde (%77,6) fonksiyonel başarı sağlandı. Bu oran stapedotomi grubunda %77,8 (214 olgu), stapedektomi grubunda %75 (18 olgu) olarak saptandı. İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamadı(p=0,53). Başarı oranları teflon pistonların çapına göre değerlendirildiğinde 0,4 mm'de %73,5; 0,6 mm'de %78; 0,8 mm' de %81,8 olarak bulundu. Aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu(p=0,74). Bu çalışmada yedi (%2,3) olguda revizyon cerrahisi gerekti. Revizyon nedenleri iki olguda inkus uzun kolunda erezyon ve nekroz, üç olguda protez yer değişikliği, bir olguda orta kulakta ve oval pencerede fibröz doku oluşumu, bir olguda reperatif granülom oluşmasıydı. Revizyon cerrahisinde başarı oranı %71,4 idi.Stapes cerrahisinin en önemli komplikasyonu olan total işitme kaybı üç olguda (%1) ortaya çıktı. Literatür ile karşılaştırıldığında kabül edilebilir bir oranla karşılaşıldı.Sonuç: Sonuç olarak stapedotomi ve stapedektomi grupları arasında fonksiyonel başarı oranları açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Piston çapının fonksiyonel başarı oranları üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunamadı. Stapes cerrahisi, yüksek başarı oranı ve düşük komplikasyon oranları ile otoskleroz tedavisinde başarılı bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Functional Outcomes in Otosclerosis Surgery Aim: Otosclerosis is a primary disease of bony labyrinth capsule which is characterized with new bone formation. Otosclerosis is resulted with conductive and sensorineural type hearing loss by stapes footplate fixation and cochlear bone resorption. There is no certain treatment for otosclerosis but hearing loss is corrected whether by surgery or hearing aids. In this study we aimed to evaluate postoperative audiologic results, audiologic success rates, complications and their management, causes and results of revision surgery, comparison of stapedotomy or stapedectomy and effect of piston diameter on functional audiologic success rates.Material and Methods: We retrospectively analyzed 273 patients and their 299 ears who had clinical otosclerosis and operation in Cukurova University Faculty of Medicine Otolaryngology Department in between january 1997 and june 2011 dates. Patients are divided into 2 groups according to type of operation as stapedotomy and stapedectomy. Patients in stapedetomy group also divided into 3 groups according to diameter of teflon piston as 0,4mm, 0,6mm, 0,8mm and effect of piston diameter on functional success rate is compared in between these groups. Intraoperative and postoperative complications are evaluated and recorded. Causes and results of revision surgery are evaluated and recorded.Results: Functional success is achieved in 232 of 299 operated ears(77,6%). This rate is calculated as 77,8%(214 ears) in stapedotomy group and 75% (18 ears) in stapedectomy group. There is no statistically significant difference in between these groups(p=0,53). Functional success rates according to piston diameter for 0.4mm, 0.6mm and 0.8mm groups are 73.5%, 78% and 81.8% respectively but this difference is not statistically significant (p=0,74). In this study we performed 7 (2.3%) revison surgery. Causes of revision operations are prosthesis dislocation (n=3), erosion and necrosis of long process of incus(n=2), fibrous tissue formation around the oval window(n=1), formation of reperative granuloma (n=1). Functional success rate is calculated as 71.4% in revision surgery. Total hearing loss which is a very important complication of stapes surgery is experienced in 3 patients (1%) similar with literature.Conclusion: We didnt find any significant difference between stapedotomy and stapedectomy procedures. Also there is no any significant difference in functional success rates according to piston diameters. As a result stapes surgery is a successful and safe treatment modality with good functional success and low complication rates.