Voleybolcularda farklı germe egzersizlerinin izokinetik kuvvet parametrelerine akut etkileri
The acute effects of different stretching exercises on isokinetic strength parameters in volleyball players
  1. Tez No: 387660
  2. Yazar: ESİN ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA BEREKET YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: PNF germe, Statik germe, dinamik germe, voleybol, izokinetik kuvvet, PNF stretching, Static stretching, dynamic stretching, volleyball, isokinetic strength
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı statik, dinamik ve PNF 3 farklı germe egzersizinin izokinetik kuvvete akut etkilerinin incelenmesidir. Çalışmaya genç erkek takımlarında voleybol oynayan 20 gönüllü katılmıştır. İzokinetik kuvvet ölçümleri konsantrik modda 60?/sn ve 300?/sn de yapılmıştır. Testlemeler öncesinde katılımcılar 5 dakika koşu bandında ısınmışlar, ardından omuz ve diz için rasgele seçerek faklı günlerde statik, dinamik ve PNF olmak üzere 3 farklı germe egzersizini 30 saniye, 3 tekrar ve aralarda 20 saniye dinlenme vererek uygulamışlardır. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre; internal ve eksternal rotasyonda sağ ve sol omuz için 60/sn ve 300/sn de zirve tork değerleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Üç farklı esneklik antrenmanı sonrasında ölçülen diz ekstansiyon sağ ve fleksiyon sağ ve sol- 60?/sn zirve torque değerleri arasında istatistiksel bir fark bulunamamıştır. Bununla birlikte 60?/sn ekstansiyon sol diz zirve değerleri arasında üç farklı esneklik antrenmanları sonrasında istatistiksel bir farklılık bulunmaktadır. Dinamik germe sonrasında ulaşılan ortalama zirve tork değeri statik ve PNF germe sonrasında ulaşılan zirve tork değerinden yüksektir. Ayrıca statik, dinamik ve PNF germe egzersizleri sonrasında ölçülen diz ekstansiyon ve fleksiyon sağ ve sol 300?/sn zirve tork değerleri arasında istatistiksel bir anlamlılık bulunamamıştır. Ek olarak; statik, dinamik ve PNF germe egzersizleri sonrasında ölçülen omuz internal ve eksternal rotasyon sağ ve sol 60?/sn ve 300?/sn zirve tork değerleri arasında istatistiksel bir anlamlılık bulunamamıştır. Sonuç olarak çalışma bulguları istatistiksel olarak anlamlı olmasa da statik ve PNF germenin dinamik germeye oranla akut kas kuvvetinde düşüşlere neden olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the acute effects of 3 different stretching exercises which are static, dynamic and PNF on isokinetics. The study includes 20 volunteers who play volleyball in boys teams. Isokinetics strength measurements were made in a concentric mode at 60?/sec and 300?/sec. Before testings, the participants had a warm-up on the treadmill for 5 minutes, and then by selecting randomly, they performed 3 different stretching exercices that are static, dynamic and PNF for shoulder and knee on different days for 30 seconds by repeating 3 times with 20 second breaks at intervals. According to the results of statistical analysis, no significant difference was found between peak torque values for right and left shoulder in internal and external rotation at 60?/sec and 300?/sec. No statistical difference was found between peak torque values for right knee extension and left and right flexion at 60?/sec measured after 3 different stretching trainings. Besides, no statistical difference was found between peak values of left knee extension at 60?/sec after 3 different stretching trainings. The average peak torque value achieved after dynamic stretching was higher than the peak torque value achieved after static and PNF stretchings. Also, no statistical significance was found between peak torque values for left and right knee extension and right and left flexion at 300?/sec measured after the exercises of static, dynamic and PNF. As a result, the findings of the study indicated that static and PNF stretchings caused decreases in acute muscle strength in comparison to dynamic stretching.