Genç voleybolcularda kombine statik ve dinamik germe egzersizlerinin çeviklik ve sıçrama performansı üzerindeki akut etkileri
The acute effects of combined static and dynamic stretching exercises agility and jumping performance in young volleyball players
- Tez No: 873103
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ SERDAR BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çeviklik, Germe egzersizleri, Sıçrama, Voleybol, Agility, Stretching exercises, Jumping, Volleyball
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Genç voleybolcularda kombine statik ve dinamik germe egzersizlerinin çeviklik ve sıçrama performansı üzerindeki akut etkileri İlkiz Deniz ALTIPARMAK Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ / KONYA – 2024 Araştırmanın amacı genç voleybolcu kadınların akut statik germe, dinamik germe, statik+dinamik germe, dinamik+statik germe egzersizlerinin çeviklik ve sıçrama performansı üzerine olan etkilerinin incelenmesiydi. Bu araştırmada, Türkiye Voleybol Federasyonu'nun 2023-2024 sezonunda 2. Lig'de mücadele eden, ortalama yaşları 17,06±1,35 olan on sekiz kadın voleybolcu yer aldı. Ölçümler, spor salonunda beş farklı gün, üçer gün arayla yapıldı. Birinci ölçüm günü, sporcuların boy uzunluğu, vücut ağırlığı ölçümleri yapıldıktan sonra 5 dakika jog koşusu sonrası sıçrama (durarak uzun atlama) ve çeviklik (T test) performans ölçümleri yapıldı. İkinci ölçüm günü 5 dakika jog koşusu sonrası statik germe egzersizleri sonrasında dinamik germe egzersizleri yaptırıldı ve daha sonra sıçrama ve çeviklik performans ölçümleri yapıldı. Üçüncü ölçüm günü 5 dakika jog koşusuna ilaveten dinamik germe egzersizleri sonrasında statik germe egzersizleri ve performans ölçüm uygulamaları yapıldı. Dördüncü ölçüm günü 5 dakika jog koşusu sonrası dinamik germe egzersizleri sonrasında sıçrama ve çeviklik performans ölçümleri aynı standartta yapıldı. Son ölçüm günü ise 5 dakika jog koşusu sonrası statik germe egzersizleri ve performans ölçüm uygulamaları yapıldı. Germe egzersizleri ile performans testi arasında iki dakikalık aktif (yürüyüş-jog) dinlenme süresi verildi. Sporcuların farklı günlerde gerçekleştirdikleri germe egzersizi uygulamaları ile kontrol ölçümleri sonrası yapılan çeviklik ve durarak uzun atlama performanslarındaki değişimler tek faktörlü tekrarlayan ölçümlerde varyans analiziyle incelendi. Çeviklik ve durarak uzun atlama testleri öncesi uygulanan farklı germe egzersizleri test performansını etkiledi (p0.05), statik germe egzersizi sonrası performans düştü (p0.05). Araştırma bulguları, voleybol oyuncularının antrenmanlar ve maçlar öncesinde, statik germe ya da statik germe içeren dinamik germe egzersizlerinin aksine, yalnızca dinamik germe egzersizleri uygulamaları gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY REPUBLIC OF TÜRKİYE SELCUK UNIVERSITY HEALTH SCIENCES INSTITUTE The acute effects of combined static and dynamic stretching exercises agility and jumping performance in young volleyball players. İlkiz Deniz ALTIPARMAK Master of Coaching Education MASTER THESIS / KONYA- 2024 The aim of this study was to investigate the effects of acute static stretching, dynamic stretching, static+dynamic stretching, and dynamic+static stretching exercises on the agility and jumping performance of young female volleyball players. The study included eighteen female volleyball players with an average age of 17.06±1.35, competing in the Turkish Volleyball Federation's 2nd League during the 2023-2024 season. Measurements were conducted in a sports hall on five different days, with three-day intervals between each session. On the first measurement day, after recording the athletes' height and body weight, agility (T-test) and jump (standing long jump) performance measurements were conducted following a 5-minute jog. On the second measurement day, after a 5-minute jog, static stretching exercises were followed by dynamic stretching exercises, and subsequent agility and jump performance measurements were taken. On the third measurement day, a 5-minute jog was followed by dynamic stretching, then static stretching, and performance measurements were conducted. On the fourth measurement day, after a 5-minute jog, dynamic stretching exercises were performed followed by agility and jump performance measurements conducted under the same standards. On the final measurement day, static stretching exercises were conducted following a 5-minute jog, followed by performance measurements. A two-minute active rest period (walking-jogging) was provided between the stretching exercises and performance tests. Changes in agility and standing long jump performance after the stretching exercises performed on different days were analyzed using a one-way repeated measures analysis of variance. Different stretching exercises performed before the agility and standing long jump tests affected test performance (p0.05), performance decreased after static stretching (p0.05). The findings of the study suggest that volleyball players should perform only dynamic stretching exercises before training sessions and matches, as opposed to static stretching or dynamic stretching exercises that include static stretching.