Yenidoğana uygulanan intramüsküler enjeksiyonda sukroz solüsyonunun ağrı üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect on pain of sucrose solution applied to newborn in intramuscular injection
  1. Tez No: 387909
  2. Yazar: DERYA UZELLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ YAPUCU GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İntramüsküler Enjeksiyon, Dekstroz, Ağrı, Intramuscular injection, Dextrose, Pain
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma, 0-4 haftalık term ve preterm yenidoğanlara intramüsküler enjeksiyon öncesinde uygulanan sukroz solüsyonunun ağrı üzerine etkisini incelemek amacıyla deneysel olarak yapılmıştır.Araştırmanın evrenini, İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servise Palivizumab (Synagis®) enjeksiyonu için başvuran 0-4 haftalık term ve preterm yeni doğanlar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise; açlık süresi en az bir saat olan, ağrı algılamasını etkileyebilecek bir hastalığı olmayan, intramüsküler enjeksiyon bölgesinde herhangi bir komplikasyon olmayan, ekstremitelerde istenilen pozisyonu almasına engel olacak bir rahatsızlığı bulunmayan, enjeksiyon öncesinde ağlamayan ve annelerinden yazılı onay alınan 80 bebek oluşturmuştur.Araştırma verilerinin toplanmasında ?Yenidoğan Tanıtım Formu? ve ?Yenidoğan Ağrı Tanılama Ölçeği-YATÖ (Neonatal Infant Pain Scale -NIPS) kullanılmıştır. İntramüsküler enjeksiyonda sağ laterofemoral (vastus lateralis) bölge kullanılmıştır. Synagis istemi yapılmış bebekler her grupta 40 bebek olacak şekilde iki gruba ayrılmıştır. Bebekler cinsiyete göre tabakalandırılarak her iki yöntemden birine randomize edilmiştir. Bebekler uygulama ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmış, uygulama grubuna gestasyonel haftalarına göre işlemden iki dakika önce ve işlemden hemen önce enjektörle oral %5'lik dekstroz solüsyonu verilmiş, kontrol grubundaki bebeklere herhangi bir şey uygulanmamıştır. Her iki gruptaki bebekler tedavi masasında iken intramüsküler enjeksiyon uygulanmıştır. İşlem sırasında annenin bebeğin yanında olması sağlanıp, işlem sonrasında bebek anne kucağına verilmiştir.Uygulama grubundaki bebeklerin yaş ortalamasının 32,8± 3 hafta olduğu, kontrol grubundaki bebeklerin ise 32,3± 2,6 hafta olduğu belirlenmiştir.Uygulama ve kontrol grubundaki bebeklerin %50'sini kız, %50'sini erkek bebekler oluşturmuştur.İntramüsküler enjeksiyonda yenidoğana işlem öncesinde uygulanan sukroz solüsyonunun ağrıyı gidermede etkili bir yöntem olduğu saptanmıştır.Araştırma sonucunda; klinik uygulamalarda yenidoğanlarda intramüsküler enjeksiyon uygulamaları sırasında oral sukroz solüsyonunun bebeğin gestasyonel haftasına göre belirlenen dozlarla rutin olarak yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is an experimental study which aims to investigate of the effect on pain of sucrose solution applied to 0- 4 weeks term ve preterm newborns prior to intramuscular injection.Target population of the study is composed of 0-4 weeks of term and preterm newborns ordered for Palivizumab (Synagis®) injection in Izmir Tepecik Training and Research Hospital Pediatric Emergency Department. The sample of the study is composed of 80 infants, who are fasting period at least one hour, who have not a diseases that may affect pain perception, who have not any kind of complications in intramuscular injection area, who have not disorders that prevent them from having desirable positions in extremities, who did not cry prior to injection, and who received written approval from their mother.In data collection of the study , ?Neonatal Identification Form and Neonatal Pain Diagnostic Scale-NPDS (Neonatal Infant Pain Scale -NIPS)? were used. The intramuscular injections have been applied to right laterofemoral (vastus lateralis) area. Synagis ordered babies have been divided into two groups: to be 40 infants in each group. Infants have been randomised each one of two ways stratified according to their gender. Infants have been divied experimental and control groups and the oral 5% dextrose solution in the injector were given to in the experimental group according to gestation weeks two minutes before the injection and just before the injection, and not apply to anything in the control group infants. Infants in both groups have been injected in treatment table. Infants have been provied next to the their mother during to injection and infants have been given their mother?s lap after the injection.It has been found that the average age of the babies in the experimental group are 32,8± 3 weeks and the babies in the control group are 32,3± 2,6 weeks.Experimental and control groups babies are constituted 50% female and 50% male.Sucrose solution before the procedure is applied to newborn is method a effective in decreasing the pain occuring during the intramuscular injection applications.As a result of research; have been recommended as a routine according to the baby's gestational week of the doses determined of the oral socrose solution during the newborn intramuscular injection applications in the clinical applications.