Term yenidoğanlarda intramusküler K vitamini profilaksisi uygulamasında lokal vibrasyonun ağrı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
The efficacy of mechanical vibration analgesia for relief of intramuscular vitamin K prophylaxis in TERM neonates
- Tez No: 734990
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKE MUNGAN AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, İntramuskuler Enjeksiyon, Nonfarmakolojik Analjezi, Vibrasyon, Yenidoğan
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Yenidoğan bebekler doğumdan itibaren pek çok ağrılı uyaranla karşılaşır. Bunlardan biri de doğum sonrası ilk saatler içinde uygulanan intramuskuler (İM) K vitaminidir. Karşılaşılan bu ilk ağrılı uyaranlar ağrı yanıtında değişikliklere sebep olabileceği gibi yaşamın ilerleyen dönemlerinde karşılaşılan ağrılı uyaranlarda ağrı hissinin artışına ve fiziksel ve psikolojik sorunlara sebep olabilir. Ağrı azaltılmasında farmakolojik ve nonfarmakolojik çeşitli yöntemler için çok sayıda çalışma yapılmış ve halen araştırmalar devam etmektedir. Vibrasyon nonfarmakolojik, kolay uygulanabilir ve analjezik etkisi pek çok çalışma ile gösterilmiş yöntemlerden biridir. Bu çalışmada term yenidoğanlara doğumdan sonra intramusküler olarak uygulanan K vitaminin hemen öncesinde lokal vibrasyon uygulamasının ağrı üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metot: S.B.Ü. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Mart 2022 - Nisan 2022 tarihleri arasında prospektif, randomize kontrollü olarak yapılan çalışmamıza hastanemizde doğan, konjenital anomalisi olmayan, işlemden önce damar yolu açma veya canlandırma işlemleri uygulanmayan ve aileler tarafından katılım onayı alınan term bebekler dahil edildi. Yenidoğanlar doğum sonrasında bebek odasına alınarak monitörize edildi, rastgele sayılar tablosu ile bebeklerin hangi gruba dahil edileceği belirlendi. Bütün bebeklere İM K vitamini uygulama öncesindeki 1 dakika, işlem esnasını ve sonrasındaki 2 dakika süreyle bebeğin yüzünü, gövdesini ve monitör ekranını görüntüleyecek şekilde 3 dakikalık video çekimi yapıldı. Kontrol grubuna standart uygulama yapılırken, vaka grubuna Norco mini vibratör aleti ile 30 sn süreyle 92 Hz vibrasyon uygulanması sonrası İM enjeksiyon yapıldı. Yapılan video çekimleri, birbirinden bağımsız, çalışma gruplarına kör, iki yenidoğan uzmanı tarafından vital bulgular ve NIPS (Neonatal Infant Pain Scale) ölçeği kullanılarak ağrı skorlaması için değerlendirildi ve bulgular hastaların demografik verileri ile birlikte kaydedildi. Veriler IBM-SPSS Statistics v.28 © kullanılarak analiz edildi. Çalışmada istatistiksel anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Kontrol grubu 31, vaka grubu 32 olmak üzere toplam örneklemimiz 63 bebek idi. Kontrol grubundaki hastaların %41,9'u vaka grubundakilerin %37,5'i kızdı (p>0,05). Gebelik süresi ve doğum ağırlığı ortalama değeri kontrol grubundaki hastalarda 274,7±8,3 gün, vaka grubunda 276,4±8,5 gün olarak hesaplanmıştır (p>0,05). Kontrol grubundaki hastaların %61,3'ü vaka grubundaki hastaların %71,9'u normal spontan vajinal yol (NSVY) ile doğmuştur (p>0,05). Gruplar arasında işlem zamanı, işlem öncesi NIPS skorları arasında fark saptanmadı (p>0,05). Vaka grubundaki bebeklerde K vitamini uygulanırken ve 2 dakika sonrasında bakılan NIPS skorları, iki uzman tarafından da kontrol grubuna kıyasla istatistiksel anlamlı derecede düşük saptandı. İki uzmanın bağımsız değerlendirme skorları arasındaki korelasyon ise 0.95'ti. Sonuç: Ağrı deneyimi olmayan yenidoğan bebeklerde lokal vibrasyonun K vitamininin İM enjeksiyonuna bağlı ağrıyı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaltıcı etkisi vardır. Çalışmamız ile analjezinin yenidoğanda önemini vurgulamakta ve ağrının önlenmesinde lokal vibrasyon uygulamasını noninvaziv, nonfarmakolojik, ucuz, basit ve etkili bir yöntem olarak önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Newborn babies are exposed to many painful attempts starting from birth. One of these is intramuscular vitamin K injection administered within the first hours after birth. While these first painful stimuli may cause changes in the pain response, painful stimuli encountered in the later stages of life may cause an increase in pain sensation and cause physical and psychological problems. Many pharmacological and non-pharmacological methods have been studied for pain reduction and still there are ongoing studies. Vibration is one of the methods that is non-pharmacological, easy to apply and its analgesic effect has been shown in many studies. In this study, we aimed to investigate the effect of local vibration to the injection site just before vitamin K injection, on reducing pain, in term neonates. Materials and Methods: This study was conducted as a prospective randomized control trial at Health Sciences University Umraniye Education and Research Hospital between March 2022 and April 2022 and included term inborn infants without any congenital anomalies and painful procedure experience, whose families accepted participation in the study. Inborn term neonates who met the inclusion criteria were taken to the nursery after birth and monitorized. The assignment of cases into groups was made according to the random numbers table. The video recording was performed for a total of 3 minutes, 1 minute before the IM Vitamin K injection, to all infants, during procedure and 2 minutes after the procedure, with the baby's face, body and the monitor visible. Vitamin K injection was performed according to a standard procedure in the control group (n=31), but 30 seconds 92 Hz of vibration was applied with Norco minivibrator® before injection in the experimental group (n=32). These recordings were evaluated by two independent neonatologists blind to the groups using vital signs and NIPS ((Neonatal Infant Pain Scale). The findings were recorded together with the demographic data of the newborn babies. IBM-SPSS Statistics v.28 was used for data analysis. The statistical significance level was accepted as 0.05. Results: Our sample consisted of 63 neonates, 31 in the control group and 32 in the case group. 41,9% of the patients in the control group and 37,5% of the patients in the case group were girls (p>0.05). The mean duration of pregnancy and birth weight were calculated as 274,7±8,3 days in the control group and 276,4±8,5 days in the case group (p>0,05). 61,3% of the patients in the control group and 71,9% of the patients in the case group were born with a normal spontaneous vaginal delivery (p>0,05). There was no difference between the groups in terms of demographic findings, and pre-procedural NIPS scores (p>0,05).