11-14 hafta fetusta bakılan ense saydamlığına annenin biyokimyasal parametrelerinin etkisi
Effects of biochemical parameters on nuchal translucency in 11-13 gestational weeks of fetus
  1. Tez No: 387945
  2. Yazar: MEHMET OZAN YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN BAŞAK YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: ense saydamlığı, biyokimyasal parametreler, nuchal translucency, biochemical parameters
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
11-14 gebelik haftalarında fetal ense saydamlığının anne serum biyokimyasal parametrelerinden (glukoz, üre, kreatinin, total protein, albumin, demir, kalsiyum, hemoglobin, TSH, insülin, ferritin, vitaminB12, folikasit, homosistein) etkilenip etkilenmediğini araştırıldı. Çalışmaya ocak 2011-eylül 2011 tarihleri arasında 11-14 gebelik haftalarında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine birinci trimester tarama testi için başvuran toplam 140 gebe dahil edildi. Her olgunun fetal ense saydamlığı, CRL, BHCG, PAPP-A ve anne serum biyokimyasal markerlarının düzeyleri ölçüldü. Ense saydamlığı ile USG günü, anne yaşı, ve anne serum biyokimyasal markerları arasında istatistiksel anlamlılık tespiti amacıyla (İndependent samples) t testi kullanıldı. Üç veya daha fazla grubun istatistiksel analizi amacıyla one-way ANOVA kullanıldı. Olgu grubu glukoz değerine göre 90 altı ve 90 ve üstü olarak iki gruba ayrıldı. Fetal ense saydamlığı ile her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Çalışma grubu insülin değerine göre 35 altı ve 35 ve üstü olarak iki gruba ayrıldı. Fetal ense saydamlığı ile her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmadı. Olgular homosistein düzeylerine göre 6 nın altı 6-9 ve 9 ve üzeri olmak üzere üç gruba ayrıldı. Her üç grubun fetal ense saydamlığı ile arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmadı. Çalışmamızda fetal ense saydamlığının yaş ve USG günü ile pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edildi. Anne serum biyokimyasal markerları ile fetal ense saydamlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Bunun nedeninin çalışmaya dahil edilen olgu sayısının ve fetal ense saydamlığı için patolojik sınır olarak kabul gören 2,5mm nin üstünde olgu sayısının kısıtlı olması olabileceği düşünüldü. Bu konuyla ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The relationship between maternal serum levels of some biochemical parameters (glucose, urea, creatinine, total protein, albumin, ferritine, calcium, hemoglobin, TSH, insulin, vitamin B12, folic acid, homocysteine) and fetal nuchal translucency (fNT) in 11-13 gestational weeks was evaluated in this study. One hundred and forty first trimester pregnant women who applied to obstetrics clinics of Pamukkale University Hospitals were enrolled between January and September 2011. Maternal serum levels of biochemical markers mentioned above, ? hCG and PAPP-A and fNT, CRL values were measured for every case. Student t test for independent samples and one-way ANOVA test were used for statistical evaluations. The participating 140 pregnant women were divided in to the 2 groups with reference to serum glucose levels (9). There were not significant correlations in fNT measurements between the groups. Interestingly, fNT was significantly correlated with maternal age and gestational age at ultrasonographic examination day. There were not significant associations in fNT measurements and maternal serum levels of biochemical markers. It will be reasonable to presume that there were a few pregnant women with > 2.5mm of fNT (pathological threshold) in current study might be responsible for this reason. Prospective, case controlled, long term studies are needed in fNT