Bir kamu hastanesi için acil servis simülasyonu ve veri zarflama analizi ile etkinlik ölçümü
The simulation of a public hospital emergency department and efficiency evaluation with data envelopment analysis
  1. Tez No: 388121
  2. Yazar: ALİ KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN SÖYLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis”, Simülasyon Modelleme”, Etkinlik”, Veri Zarflama Analizi”, Alternatif Senaryo”, Emergency Room”, Simulation Modeling”, Efficiency”, Data Envelopment Analysis”, Alternative Scenario”
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Acil servisler, hastane organizasyonu içerisinde çok önemli bir yer tutmaktadır. 24 saat esasına göre çalışma, hasta gelişlerinin ve hasta tiplerinin belirsiz olması, birçok alt birime (laboratuvar, görüntüleme vd.) sahip olma, hastalara en kısa sürede cevap verilmesi gerekliliği acil hizmet kalitesini doğrudan etkilemektedir. Ayrıca yoğun ve stresli çalışma koşulları, hasta memnuniyeti yanında çalışan memnuniyetini de göz önünde bulundurup acil servislerde iyi bir planlama yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada, bir kamu hastanesi acil servisinin mevcut durumunu değerlendirmek amacıyla bir kesikli olay simülasyon modeli oluşturulmuştur. Mevcut durum ile ilgili elde edilen simülasyon sonuçları analiz edilmiştir ve daha sonra hastaların sistemde kalma sürelerini azaltan, birim zamanda hizmet verilen hasta sayısını arttıran ve son olarak eldeki kaynakları etkin şekilde kullanmayı sağlayan alternatif senaryolar geliştirilmesi amaçlanmıştır. Senaryolar oluşturulurken acil servis personelinin düşüncesi alınmış ve aynı zamanda hastanenin mali, personel, yer ve diğer kaynak kısıtları da göz önünde bulundurulmuştur. Mevcut durum ile alternatif 10 senaryonun her biri etkinlik analizi için karar verme birimi olarak kabul edilmiştir. Etkinlik skorlarını elde etmek için yöntem olarak, Veri Zarflama Analizi kullanılmıştır. Girdi yönelimli veri zarflama analizi modellerine göre etkin olan senaryolar belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hospital emergency rooms have very important role in the hospital organization. The working based on 24 hours, the uncertainty of patient's arrivals and patient's types, having different subunits (laboratory, X-Ray et al.) and finally the necessity to respond to patients as soon as possible affect the quality of emergency rooms directly. Furthermore, the intensive and stressful working conditions pin down a detailed emergency working plan which take the consideration employee satisfaction in addition to patient satisfaction. In this study, a discrete event simulation model has been developed for the purpose to evaluate the current situation of a public hospital emergency room. The simulation model results which are related to current situation were analyzed and then alternative scenarios that reduce patient average length of stay in the system, increase number of patients served in unit time (improve patient throughput) and finally provide to use resources effectively were aimed to developed. When scenarios have been developed, the opinions of emergency staff were taken and at the same time the constraints of hospital which are financial, staff, location and other resources were taken into consideration. Current situation of the system and each of the alternative 10 scenarios were accepted as Decision Making Unit for efficiency analysis. Data Envelopment Analysis (DEA) was used as method to obtain the efficiency scores. According to input oriented DEA models, the scenarios which are effective were tried to determined.