Otel işletmelerinde iş gücü maliyet kontrolünün insan kaynakları yönetimi açısından incelenmesi: İstanbul'da dört ve beş yıldızlı oteller üzerine bir uygulama
Labour cost control in hotel business in terms of human resources management investigation: An application four and five-star hotels in İstanbul
- Tez No: 388143
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜGEN DURLU ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: insan kaynakları, işgören maliyeti, konaklama işletmeleri
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Otellerde insan kaynakları departmanında çalışan işgörenlerin işgören maliyetlerine yönelik tutumlarını tespit etmek amacıyla yapılan bu çalışma İstanbul'da faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otellerin insan kaynakları departman çalışanları üzerinde bir alan araştırması yapılmıştır. Bu kapsamda evrenin büyüklüğü hesaplanmış ve otellerin insan kaynakları departmanı çalışanlarına (n:211) anket uygulanmıştır. Çalışma sonucunda katılımcıların vermiş oldukları cevaplar neticesinde frekans tabloları ile yüzde ve frekans dağılımları yapılmış, işgören maliyetlerine yönelik tutumları belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre insan kaynakları departmanı çalışanları açısından otel işletmesinde stajyer çalıştırmanın, iş analizi yapılmasının ve işe uygun işgörenler seçilmesinin işgören maliyetlerini azaltacağı tespit edilmiştir. Ayrıca işgören maliyetlerine yönelik tutumlar insan kaynakları departmanında çalışan işgörenlerin cinsiyetlerine, eğitim durumlarına, işletmedeki pozisyonlarına, çalıştıkları otelin yıldız sayısına göre farklılık gösterirken, işletmede çalışma sürelerine ve işletmenin sektörde bulunma süresine göre farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine attitudes of the hotel are also costs for employees who work in the human resources department employees. For this purpose, operating in the 4 and 5 star hotels in Istanbul, research was conducted on employees in the human resources department. In response they gave a result of the end of the study participants, the percentage frequency tables and frequency distributions were made also identified attitudes towards employee costs. According to the obtained data, department of the company employees operates the hotel in terms of trainees to conduct business analysis and hiring employees who have been determined eligible employees will reduce the costs of the election. In addition, employee cost to attitudes towards human resources to the gender of employees working in the department, educational status, their position within the company, which changed according to the number of stars the hotel they work, the company does not show differences depending on the time available to working time and the business sector. Key Words : human resources, labour cost, accommodation businesses.