Washback effects of examinations on teaching and learning English in Gazi University Preparatory School
Gazi Üniversitesi Hazırlık Okulunda yapılan sınavların İngilizce öğretme ve öğrenme üzerindeki geri etkisi
- Tez No: 388145
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLTEKİN BORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ingilizcenin öğretiminde sınav hazırlarma ve değerlendirme, geri etki, olumlu geri etki, olumsuz geri etki, olumlu geri etkiyi artırma, testing in English language teaching, washback effect, positive washback, negative washback, promoting positive washback
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
“Geri etki”genel olarak testlerin öğrenmeye ve öğretmeye etkisi olarak bilinir ve açıklanır. Geri etki, doğası itibariyle olumlu ve olumsuz etki olarak iki sınıfa ayrılabilir. Testlerin öğrenme ve öğretme üzerindeki etkileri yararlıysa bu etkiler,“olumlu etki”olarak adlandırılırken,“olumsuz etki”, testlerin öğrenme ve öğretme üzerindeki zararlı etkileri belirtmek için kullanılır. Geri etkinin bu iki türünü göz önüne alarak, bu çalışma Gazi Üniversitesi Hazırlık Sınıflarındaki quizler ve ara sınavların öğrenme ve öğretme üzerindeki etkilerini bulmayı amaçlamaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için, 569 öğrenci ve 6 okutman bu çalışmada yer almıştır. İlk aşamada 105 öğrenciye anketin pilot çalışması uygulanmıştır ve sonuç olarak, 32 madde içeren anketin son hali 464 öğrenci tarafından doldurulmuştur. Dahası, anketteki görüşleri desteklemek amacıyla bu öğrencilerin arasından rastgele seçilen 10 öğrenciyle görüşmeler yapılmıştır. Okutmanların görüşlerini almak için, sınavlar hakkındaki fikirlerini belirtmeye gönüllü olan 6 okutman ile beş sorudan oluşan bir görüşme yapılmıştır. Bu çalışma bir anket ve görüşmelerden oluştuğu için, hem nitel hem de nicel bir çalışma niteliğindedir, bu yüzden anketler için SPSS ve görüşmeler için içerik analizi yapılmıştır. Bunun sonucunda elde edilen veriler araştırma sorularını cevaplamak için analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, quizler ve ara sınavların öğrenme ve öğretme üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri olduğu belirtilebilir. Quizler kelime ve gramere dayanmaktadır. Bu durum öğrenme üzerine hem olumlu hem de olumsuz etki yaratır. Öğrenciler quizlerde sorulacağı için, sınıfta gördükleri gramer konularına ve kelimelere önem vermektedirler ve quizlerde başarılı olmak için çok ve düzenli çalışmak zorundadırlar. Fakat, bu durum öğrenme açısından bir çelişki de yaratmaktadır. Öğrenmenin yanı sıra, öğrenciler kuralları ve kelimeleri ezberlemektedir ve bu yüzden onları kolaylıkla unutmaktadır. Buna ek olarak, quizlerin okuma, yazma, konuşma ve dinleme gibi dil becerilerini ölçecek bölümleri olmadığı için, öğrenciler iletişimsel becerilerini geliştiremezler. Kuralları öğrenirler ama bu kuralları iletişim kurarken kullanamazlar. Öte taraftan, öğrencilerin kelime ve gramer öğrenmeye olan isteği okutmanların öğretme isteğini de artırır. Okutmanlar quizlerde sorulma ihtimali yüksek olan konuların altlarını daha çok çizerler. Bu vurgu öğretme üzerine hem olumlu hem de olumsuz etki yaratır. Okutmanlar öğretmeye daha istekli ve kararlı olurlar, ama öğrencilerinin sınavda sorumlu olmayacaklarını bildikleri bazı konuları anlatmayı göz ardı edebilirler. Bunun yanı sıra, quizlerin sıklığı, genel not ortalamasındaki oranları ve sonuçları öğrenme ve öğretme üzerinde bazı sıkıntılara yol açmaktadır. Bunlara ek olarak, ara sınavlar dört beceri temelli oldukları için, öğrencilerin iletişimsel yetilerini geliştirmesine yardımcı olmaktadırlar. Gramerden yoksun oldukları için, ezberci sisteme dayanmazlar. Dahası, öğrencilerin ara sınav sonuçları daha iyi olduğu için, hem öğrencilerin, hem de okutmanların motivasyonları artmaktadır. Sonuçlar öğrenci ve okutman performanslarının yansımasıdır. Ancak, algılayıcı beceriler için yeterli pratik olmadığından, öğrenciler bu bölümlerde zorluk çekmektedirler. Konuşma etkinlikleri ve yazma konuları sınıfta yapılanlara benzer olduğu için, onların üretken becerileri notları diğerlerinden daha yüksektir. İkincisi, gramer bölümü dahil olmadığı ve öğrencilerin gramer hataları genellikle dinleme ve okuma bölümlerinde göz ardı edildiği için, öğrenciler dili doğru bir şekilde kullanamazlar ve ara sınavlara nasıl çalışacaklarını bilemezler. Bunun yanı sıra, ara sınavların genel not ortalamasındaki oranı ve notlandırılması öğrenme ve öğretme üzerinde bazı olumsuz etkiler yaratır. Bu çalışmanın sonuçlarının öğretmenlere, test geliştiriciler ve yöneticilere, zayıf yönleri görme ve sınavların olumlu etkilerini artırma açısından sonuç çıkarımı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Washback Effect, which is also called as“Backwash Effect”, generally known and explained as the effects of tests on learning and teaching. Washback effect can be classified as negative and positive washback in terms of its nature. If the effect of testing is beneficial on teaching and learning, it is regarded as“positive effect”, while the term“negative effect”is used to explain that the effect is harmful on teaching and learning. By taking these two types of washback into consideration, this study aims to investigate the washback effects of the quizzes and mid-term exams at Gazi University Preparatory Classes. To achieve this aim, 569 students and 6 instructors participated in the study. As an initial step, the pilot study of the questionnaire was administered to 105 students and finally, the final version of the questionnaire including 32 items was administered to 464 students. Moreover, an interview was held with 10 of these students, who were selected randomly to support the views in the questionnaire. To obtain the instructors' views, an interview including five questions was also held with 6 instructors who volunteered to share their ideas about the exams. The study was designed as a qualitative and quantitative study as it included a questionnaire and interviews. The questionnaire was analyzed through SPSS, while the content analysis was done for the interviews. The data gathered through this process was analyzed to answer the research questions of the study. According to the results, it can be stated that both the quizzes and the mid-term exams have positive and negative washback effects on learning and teaching. The quizzes are based on vocabulary and grammar. This situation creates both negative and positive effects on learning. The students give importance to grammar and vocabulary taught in the lessons as they are going to be asked in the quizzes, and they have to study hard and regularly to pass the quizzes. However, it also creates a contradiction in terms of learning. Instead of learning, the students memorize the rules and the words, so they forget them very easily. Moreover, as the quizzes lack parts designed to test language skills (i.e. reading, writing, speaking and listening), they cannot direct the students to improve their communication skills. They learn the rules, but they cannot use these rules for communication. Meanwhile, the students' motivation in learning grammar and vocabulary increases the instructors' motivation while teaching. They highlight the structures that are potential to be asked in the quizzes. This stress also creates both positive and negative effects on teaching. The instructors become more motivated and determined in teaching. However, they may ignore some skills or parts as they know that the students are not going to be responsible for them. Besides, the frequency, the rate of the quizzes on GPA, and the results of the quizzes create some problems in teaching and learning. In addition, as the mid-term exams are based on four skills, they help the students to improve their communicative competence. As they lack grammar, they are not related to memorization. Moreover, as the students' results are better in the mid-term exams, both the students and instructors' motivation increases. They are a reflection of the students and the instructors' performances. However, as there is not enough practice for receptive skills in classes, the students have difficulty in these sections. As the speaking tasks and writing topics are similar to the ones practiced in the lessons, their productive skills' grades are better than the others. Secondly, as they lack grammar as a section or grammar mistakes of the students are generally ignored in the listening and reading sections, the students cannot use the language accurately and they cannot decide to how to study for the mid-term exams. Besides, the rate of the mid-term exams on GPA, and the grading of the mid-term exams create some problems in teaching and learning. The results of this research will have several implications for teachers, test developers and administrators in terms of seeing the weaknesses and promoting positive washback effects of the exams.