Liselerde serbest kıyafet uygulamasına ilişkin öğrenci, öğretmen, veli ve okul yöneticilerinin görüşleri
The views of students, teachers, parents and school administrators about free dress code at high schools
- Tez No: 388174
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERUDUN SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Serbest kıyafet, Okul Üniforması, Öğrenci
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Araştırmanın amacı liselerde serbest kıyafet uygulamasına ilişkin öğrenci, öğretmen, veli ve okul yöneticilerinin görüşlerini belirlemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve bütünleşik çoklu durum deseni benimsenmiştir. Katılımcıların belirlenmesinde amaçlı örnekleme yönteminden maksimum çeşitlilik ve ölçüt örnekleme teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formları ile toplanmıştır. Araştırmaya 28 öğrenci, 23 öğretmen, 17 veli ve 9 okul yöneticisi katılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin büyük çoğunluğunun serbest kıyafet uygulamasının amacını kendilerinin rahat hareket etmelerini sağlamak olarak yorumladıkları ve bu uygulamayı destekledikleri görülmektedir. Öğrencilerin büyük çoğunluğuna göre serbest kıyafet uygulaması, akademik başarıyı etkilememektedir. Öğrencilerin yarıdan fazlası, serbest kıyafet uygulamasını ailelere ekonomik yük, disiplini bozan bir faktör ve okul güvenliğini zedeleyen bir unsur olarak değerlendirmektedir. Öğretmenlerin önemli bir kısmı, serbest kıyafet uygulamasını öğrencilere tercih fırsatı sunmak ve öğrencilerin kendilerini rahat hissetmelerini sağlamak açısından güçlü bulmakta ancak akademik başarıya bir etki yapmadığını savunmaktadır. Öğretmenlerin büyük bir kısmı, serbest kıyafet uygulamasını ekonomik yük olarak dezavantajlı bulmakta, öğrencileri ayrıştıran bir unsur olarak yorumlamakta ve öğrenci kimliği açısından uygun olmadığını belirtmektedir. Velilerin büyük çoğunluğu; aile ekonomisi, öğrenci kimliği, güvenlik ve disiplin açısından okul üniformasını tercih etmektedir. Velilerin çoğunluğuna göre, serbest kıyafet uygulaması, öğrencilerin akademik başarılarında bir fark oluşturmamış ve öğrenci davranışını etkilememiştir. Okul yöneticilerinin yarıya yakını, serbest kıyafet uygulamasının temel amacını öğrencileri rahat ve özgür bırakma olarak düşünmektedir. Okul yöneticilerinin yarıdan fazlası öğrencilerin sınırları zorlaması, bir kısmı yabancıların okula girişini kolaylaştırması, büyük çoğunluğu ailelere ekonomik yük oluşturması, önemli bir kısmı okul güvenliğinde risk oluşturması ve disiplin açısından dezavantajlı bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the opinion of students', teachers', parents' and school administrators' about free dress code at high schools. A qualitative research was implemented in the study and multi-case pattern was stated. An intentional sample survey has been used for choosing the participants and accordingly maximum variety and criterion sampling techniques have been used. The data of the research was collected via semi-structured interview forms. The data is collected from 28 students, 23 teachers, 19 parents and 9 school administrators. For the analysis of the data, descriptive analysis method has been used. According to the result of the research, it many of the students think the aim of free dress code is making them comfort and they support the implementation. The most of the students think that it does not have an impact on the academic achievement. More than half of the students think it as a burden for the family budget, a cause of spoiling the rules, harmful for school security. A great part of teachers think it is strong for students' feeling comfort and right of choosing, but it does not have an impact on the academic achievement. Many of the teachers think it is disadvantegous as an economic burden, they interpret it a separative fact and negative for the students' identity. Many of the parents prefer school uniforms for family budget, student identity, security and discipline. According to the most of the parents, free dress code does not bring out diversity for the academic achievement and it does not affect students' behavior. Key Words : Free dress code, school uniforms, student