12. sınıf Dil ve Anlatım ders kitabının yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına uygunluğunun öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
The evaluation of the properness of the 12th grade Language and Expression course book to the constructive learning approach according to teachers' opinions
- Tez No: 388207
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİYE DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı yaklaşım, öğrenci merkezli öğrenme, dil ve anlatım, Contructive Approach, student centered learning, Language and Expression
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, 2005 yılında uygulamaya konulan yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına göre hazırlanan 12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Kitabının, bu programa uygun olup olmadığının öğretmen görüşleri dâhilinde incelenmesi için hazırlanmıştır. Aynı zamanda yapılandırmacı öğrenme yaklaşımının uygulanma sorunlarının saptanmasına, bu konuda öğretmenlerin görüş ve önerilerinin belirlenmesine katkı sağlaması amaçlanmıştır. 2012-2013 öğretim yılında, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi Anadolu Lisesi, Genel Lise ve Meslek Liselerine bağlı okullarda görev yapmakta olan 150 edebiyat öğretmenine konu ile ilgili olarak hazırlanmış olan“12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Kitabının Yapılandırmacı Yaklaşıma Uygunluğunun Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi”başlıklı anket uygulaması yapılmıştır. Anketin yanı sıra sözel olarak da öğretmenlerin görüşleri alınmıştır. Bu görüşler doğrultusunda 12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Kitabının yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına uygun olup olmadığı konusunda belirli sonuçlara ulaşılmıştır. Bu sonuçlar, çok daha anlaşılır olması için grafik tablolar haline dönüştürülmüştür. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda, yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına göre yapılan Dil ve Anlatım dersinin öğrenci başarısını olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Anketin uygulandığı öğretmenler, 12. Sınıf Dil ve Anlatım Ders Kitabının yapılandırmacı öğretim modeline uygun olarak hazırlandığını, fakat bu programın uygulanmasında çeşitli problemlerin ve eksikliklerin var olduğunu ifade etmişlerdir. Bu eksikliklerin giderilmesi için çeşitli çalışmaların yapılması, bazı eğitimlerin verilmesi ve yardımcı kitapların hazırlanması gerektiğini vurgulamışlardır.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared in order to examine if the 12. Grade Language and Expression Course Book which was put into practice in 2005 according to constructive learning approach was proper to this programme or not including the teachers' opinions. At the same time, it was aimed to contribute to ascertain the suggesstions and opinions of teachers about this subject and to ascertain the problems of practicing the constructive learning approach. The questionnare was applied called“The evaluation of properness of the 12. Grade Language and Expression Course Book to the contructive learning approach according to teachers' opinions”which was prepared on the subject, on 150 literature teachers working at Vocational High Schools, General State High Schools and Official Anatolian High Schools of National Education Ministry in 2012-2013 education term. Beside the questionnaire, teachers' opinions were asked orally. According to that, it was ascertained if the 12. Grade Language and Expression Course Book was proper to constructive learning approach or not. These results were changed into graphical charts in order to be more understandable. After evaluating the results of data, it was seen that Language and Expression lesson which was applied according to the constructive learning approach affected the success of students in a positive way. Teachers on which the questionnaire was applied expressed that the 12. Grade Language and Expression Course Book was prepared according to the constructive learning approach but had various problems and lacks on practising this programme. In order to remove this lacks they emphasized the necessity of doing various studies, preparing workbooks and training of teachers on the subject.