Örgüt kültürü perspektifinde dinamik yetenekler
Dynamic capabilities on the organizational culture perspective
- Tez No: 388383
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. KADER ŞAHİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Dinamik Yetenekler, Fırsatları Sezme, Fırsatları Yakalama, Tehditleri Yönetme ve Yeniden Yapılandırma, Örgüt Kültürü, Dynamic Capabilities, Sensing Opportunities, Seizing Opportunities, Managing Threats and Reconfiguration, Organizational Culture
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmanın amacı, araştırma kapsamındaki firmaların örgüt kültürlerinin, dinamik yetenekleri üzerindeki etkisini tespit edebilmektedir. Cameron ve Quinn (2006) modeli kültür tiplerinden hangilerinin dinamik yetenekleri pozitif, hangilerinin negatif etkilediği ortaya konulmaya çalışılacaktır. Söz konusu etkiler literatürde sınıflandırıldığı şekli ile fırsatları sezme, fırsatları yakalama ve yeniden yapılandırma biçiminde dinamik yetenekler boyutları ile ayrı ayrı ele alınmaktadır. Daha önce dinamik yetenekler üzerinde örgüt kültürünün etkisine yönelik bir çalışma bulunmadığı için mevcut çalışma bu alanda öncül bir çalışma olmuştur. Çalışmada, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı, 2012 yılı kurumlar vergisi rekortmeni olan ilk 100 firmanın 78'inden toplanan veriler kullanılmıştır. Çalışma bulgularına göre, pazar kültürü ve adhokrasi kültürlerinin fırsatları sezmeyi, fırsatları yakalamayı, yeniden yapılandırmayı ve dinamik yeteneklerin genelini pozitif yönde etkiledikleri tespit edilmiştir. Diğer yandan, klan kültürü ile hiyerarşi kültürünün fırsatları sezmeyi, fırsatları yakalamayı negatif etkiledikleri tespit edilmiş fakat yeniden yapılandırma ve dinamik yeteneklerin geneli üzerinde etkileri bulunamamıştır. Çalışma sonuçları beklenildiği şekilde ilgili yazını destekler nitelikte ortaya çıkmıştır. Çalışmanın katkısı, dinamik yetenekler üzerinde etkili olan içsel faktörlere zemin oluşturan örgüt kültürünün etkisinin incelenerek literatürdeki boşluğun doldurulmasıdır. Adhokrasi ve pazar kültür tiplerinin dinamik yetenekleri pozitif yönde etkilediğinin bilinmesi, dinamik yeteneklere sahip olmak isteyen firmalar için önemli olmaktadır. Çalışmanın kısıtlarından en önemlisi, örnekleminin Trabzon ile sınırlı kalmasıdır. Çalışmanın örnekleminin genişletilerek, ülkemiz bağlamında veya uluslararası alanda inovasyon kavramı ile beraber çalışılması ve sürecin finansal çıktılara etkisinin pozitif veya negatif yönde gerçekleşeceği varsayımının incelenmesi de gelecek çalışmalara örnek olabilecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to detect the affect of the search scope firms' organizational culture on dynamic capabilities. Among the types of Cameron and Quinn (2006) culture model, which will affect positively and which will affect negatively dynamic capabilities will be tried to be found out. These affects handled sensing the opportunities, seizing the opportunities and reconfiguration dimensions like as classification in the literature. Since there is no previous study for the effects of organizational culture on dynamic capabilities, it has been a pioneer study. In this study the data is taken from Trabzon Chamber of Commerce corporation income tax record holder 100 firms of 78 firms. The finding of this study showed that the market and adhocracy culture types positively affect sensing the opportunities, seizing the opportunities, reconfiguration and dynamic capabilities in general. On the other side, clan and hierarchy culture types negatively affect sensing the opportunities, seizing the opportunities but these culture types have no affect on reconfiguration and dynamic capabilities in general. The results of this study supports the previous studies in the literature. The contribution of the study is to fill the blanks in the literature of the affect of organizational culture which form a basis for internal factors on dynamic capabilities. For the firms that wish to have dynamic capabilities, it is important to know that market and adhocracy culture types affects positively the formation of dynamic capabilities. The most important limit of this study is the sample that limited with Trabzon. Expanding the samples of the study, the study within the context of our country or in the international field with innovation concept and to investigate the affect of the process to financial results which will be negatively or positively may be given as an example for the studies to be done in the future.