Kırım-kongo kanamalı ateşi tanılı hastaların tafı plazma seviyelerinin hemoraji ve patogenez ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of relationship between clinical course and pathogenesis of tafi levels in crimean-congo hemorrhagic fever diagnose patients
- Tez No: 388405
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET PARLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, TAFI, Fibrinolitik sistem, Patogenez, Crimean-Congo Hemorrhagic Fever, TAFI, Fibrinolytic system, Pathogenesis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş: Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) kenelerle bulaşan ateş ve kanamalarla seyreden bir viral enfeksiyondur. TAFI ise karaciğerde sentezlenen bir plazma prokarboksipeptidazdır. Fibrinolizin down regülasyonunda rol oynamaktadır. Amaç: KKKA'da TAFI düzeylerinin klinik gidişle ve patogenezle ilgisi henüz yeterince çalışılmamıştır. Bu çalışmada amacımız, KKKA'lı hastalarda plazma TAFI düzeylerini saptamak; ayrıca hastalığın klinik seyrindeki ve hemorajinin patogenezindeki rolünü ortaya çıkarmaktır. Gereç ve yöntemler: Çalışmaya Mart-2013 ile Eylül-2014 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğine KKKA tanısıyla yatırılarak takip ve tedavi edilen erişkin 44 hasta alındı. Çalışmaya KKKAV spesifik IgM antikoru pozitif olan ya da PCR ile serumlarında KKKAV varlığı doğrulanmış hastalar alındı. Hastalar önceden tanımlanan ağırlık kriterlerine göre sınıflandırıldı. Hasta grubu ve sağlıklı kontrol grubundan alınan plazma örnekleri -80 C° 'de saklandı. Plazma örneklerinde TAFI düzeyleri ELISA metodu ile ticari kit kullanılarak üretici firmanın talimatına uygun olarak saptandı. Hastalardan yatışları sırasında alınan plazma örnekleri ile sağlıklı kontrol grubundan alınan plazma örnekleri karşılaştırıldı. Bulgular: Ağırlık kriterlerine göre hastaların 20'si (%45) ağır, 24'ü(%55) hafif-orta gruba dahildi. Hastaların 42'si(%95,4) şifa ile taburcu edildi, 2'si (%4,54) öldü. Ortalama plazma TAFI değeri hasta grubunda 429.33±328.224 ng/ml iken kontrol grubunda ortalama TAFI düzeyleri 922.44±1236.449 ng/ml idi (p=0.045). Ortalama plazma TAFI değeri ağır hastalarda 358.56±188.309 ng/mliken kontrol grubundaTAFI düzeyleri 922.44±1236.449 ng/ml idi (p=0.046). Klinik ve laboratuar özellikleri ile TAFI arasındaki ilişki araştırıldığında anlamlı bir korelasyon yoktu. Sonuç: Koagulasyon ve fibrinolizis arasında anahtar rol oynayan TAFI plazma değeri KKKA'da düşmektedir ve düşen TAFI seviyeleri pıhtılaşma mekanizmasında bozulmaya katkıda bulunmaktadır. Başka bir deyişle TAFI KKKA'da kanamanın patogenezinin bir parçası olabilir.
Özet (Çeviri)
Background: Crimean-Congo Hemorrhagic Fever (CCHF) is a viral enfection which characterized fever and hemorrhage. TAFI is a plasma carboxypepditase which syntesad in liver. TAFI has an important role in down regulation of fibrinolisis. Objective: The clinical course and pathogenesis attention of TAFI levels in CCHF has not yet been sufficiently studied. Aim of this study was to determine plasma TAFI levels in patients with CCHF and also reveal the role in clinical course of the disease and the pathogenesis. Material and methods: Fourty-four adult patients diagnosed with CCHF which were followed in the Infectious Diseases Clinic of Atatürk University Medical Faculty between March 2013 and September 2014 as inpatients were included in the study. Patients were classified according to pre-defined criteria of severity. Patient diagnosed as CCHF by RT-PCR and/or ELISA methods(CCHFV specific IgM antibody), were included in the study. The patient group and the healthy control group plasma specimens received and stored at -80 ° C. TAFI levels were measured by ELISA in plasma samples using a commercial kit in accordance with the manufacturer's instructions. Patients with plasma samples from the time of admission were compared with plasma samples from healthy controls. Results: Twenty patients (45%) were at the severe group, whereas 24 patients (55%) were at the mild-moderate group, according to the severity criteria. Fourty-four patients (94,4%) were discharged from the hospital as recovered, two of them (4,54%) died. Mean TAFI levels were 429.33±328.224 ng/ml for the patient group and 922.44±1236.449 ng/ml (p=0.045) for the control group. Mean TAFI levels were 358.56±188.309 ng/ml for the surviving patients and922.44±1236.449 ng/ml for the control group (p=0.046).When the relationship between clinical and laboratory features and TAFI were investigated, we don't found a significant correlation . Conclusion: The plasma levels of TAFI decreases in CCHF which plays a key role in coagulation and fibrinolysis. The falling TAFI levels contributes to deterioration in the clothing mechanism. In otherway TAFI may be part of the pathogenesis of bleeding in patients.