Karpal tünel sendromlu hastalardan elde edilen emg dalga formlarinin analizi
Emg waveform analysis in patients with carpal tunnel syndrome
- Tez No: 388437
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT NACİTARHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, Elektronöromiyografi, ortalama BKAP frekansı, BKAP RMS, Carpal Tunnel Syndrome, Electroneuromyography, mean CMAP frequency, CMAP RMS
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Karpal tünel sendromu (KTS), median sinir sıkışmasının en iyi bilinen ve en sık görülen formudur ve bütün tuzak nöropatilerinin %90'ını oluşturur. KTS'de tanı; klinik semptomlar, fizik muayene bulguları ile bu bulguların elektrofizyolojik olarak onaylanmasına dayanır. Bu çalışmada amaç; KTS'li olgularda rutin EMG ve BKAP dalga formu analizi arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışmaya klinik ve elektrofizyolojik olarak KTS tanısı konulan, yaş ortalaması 47.02±11.37 olan 62 hasta (58 kadın, 4 erkek) ile yaş ortalaması 42.66±11.45 olan 43 sağlıklı kontrol (37 kadın, 6 erkek) alındı. Çalışmaya alınan olgular semptom ve fizik muayene bulgularına göre klinik olarak değerlendirildi. Median ve ulnar sinir ileti çalışmaları iki taraflı yapıldı. Median sinirin supramaksimal uyartılmasıyla Abduktör Pollisis Brevis (APB) kasından ulnar sinirin supramaksimal uyartılmasıyla Abduktör Digiti Minimi (ADM) kasından elde edilen bileşik kas aksiyon potansiyeli (BKAP) dalga formu analizi ile ortalama frekans ve RMS (Root Mean Square=Karekök Ortalama) değerleri saptandı. Olgular karşılaştırıldığında, ortalama frekans KTS hastalarında (80.32±12.52 Hz) kontrol grubuna (88.66 ± 13.28 Hz) göre düşük bulundu (p0.05). Sonuç olarak, KTS'nin elektrofizyolojik şiddeti ile ortalama BKAP frekansı ve RMS değerleri arasında negatif yönde bir korelasyon bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Carpal tunnel syndrome (CTS) is the best known and the most frequent form of median nerve entrapment, and accounts for 90% of all entrapment neuropathies. The diagnosis of CTS is based on clinical examination, physical examination findings, and electrophysiological confirmation of these findings. This study aims to determine the correlation between the routin Electroneuromyography (EMG) and waveform analysis of compound muscle action potentials (CMAP) in patients with CTS. In this study, patients clinically and electrophysiologically diognosed with CTS; 62 patients (58 women, 4 men, mean age 47.02±11.37) and 43 healthy controls (37 women, 6 men, mean age 42.66±11.45) were studied. All cases included to this study primarily were evaluated clinically in accordance with the history and physical examination findings. Nerve conduction studies of median and ulnar nerves were performed bilaterally. CMAP was obtained from the abductor pollicis brevis APB) with supramaximal stimulation to median nerve and the abductor digiti minimi (ADM) with supramaximal stimulation to ulnar nerve. Mean frequencies and RMS (Root Mean Square) were obtained by the analysis of CMAP waveform. Compared to cases; mean CMAP frequency was found lower in patients with CTS (80.32±12.52 Hz) than in control groups (88.66 ± 13.28 Hz) (p0.05). In conclusion, there is a negative correlation between the electrophysiologic severity of CTS and mean frequency of the CMAP and RMS values.