Hemşirelerin örgüt kültürü ve güçlendirme algılarının incelenmesi
Examination of organizational culture and empowerment perceptions of nurses
  1. Tez No: 388641
  2. Yazar: MELTEM DURSUN ENGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FARİYE VATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Örgüt Kültürü, Güçlendirme, Nursing, Organizational Culture, Empowerment
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırma, hemşirelerin örgüt kültürü ve güçlendirme algılarının incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi?nde yapılmış olup, Mart 2012- Haziran 2013 tarihleri arasında 244 hemşire örneklemini oluşturmuştur. Çalışma verilerinin toplanmasında Birey Tanıtım Formu, Güçlendirme Algısı Ölçeği ve Örgüt Kültürü Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı yüzde, ortalama (X), standart sapma (Sd), , Cronbach Alfa katsayısı, Shapiro Wilk Testi, Korelasyon Analizi, tek yönlü varyans analizi, Tukey (HSD) testi, ki-kare testi, bağımsız gruplarda t- testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalamasının 32.25±6.85 olduğu saptanmıştır. Çalışmanın sonucu olarak Güçledirme Algısı Ölçeği ortalama puanı 3.35±0.60 (maksimum değer 5.00) olarak bulunmuştur. Hastanenin örgüt kültürüne ilişkin bulgular ele alındığında; en fazla güç kültürünün (%43.0) egemen olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin örgüt kültürü ve güçlendirme algılarında anlamlı farklılıklar çıkmıştır. Hemşirelerin örgüt kültürü ve güçlendirme algılarında medeni durum, mesleki deneyim süresi, mesleki pozisyon, kadro durumu, ortalama nöbet sayısı, bir üst yöneticinin yönetim tarzı, kurum içi ve kurum dışı eğitsel ve sosyal faaliyet değişkenlerinin etkili olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This descriptive research was studied to examinate nurses? perception of organizational culture and empowerment. This research was performed with 244 nurses in Ege University Medical Faculty, between March 2012 - June 2013. The individual identification form, culture scale and Perception of Empowerment Instrument (PEI) were used for data collection of the study. The number and percentage, the mean (X), standard deviation (sd), Cronbach's Alpha coefficient, Shapiro Wilk test, correlation analysis, one-way ANOVA, Tukey (HSD) test, chi-square test, independent samples t-test were used for the analysis of data. The mean age of nurses? was 32.25±6.85. As a result of the research, the mean of Perception of Empowerment Instrument (PEI) was 3.35±0.60 (5.00 maximum scoring system). When findings of hospital organizational culture was studied, it was seen that ?power culture? (43.0%) was the most evident. As a result of this study significant differences were found between examinate nurses? perception of organizational culture and empowerment. marital status, profesional experience, profesional position, staffing level, average of shifts, manager's management style, in-house and outside educational and social activities were found effective factors of nurses? perception of organizational culture and empowerment. In accordance with these results some suggestions were given.