İşletmelerde iç kontrol sistemi ve iç denetimin etkinliğinin bağımsız denetimdeki yeri ve önemi
Internal control system in enterprises and effectiveness and importance of internal audit on independent auditors
- Tez No: 388844
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, İç Denetim, Bağımsız Denetim, Internal Control, Internal Audit, Independent Audit
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada“işletmelerde iç kontrol sistemi ve iç denetimin etkinliğinin bağımsız denetimdeki yeri ve önemi”üzerinde durulmuştur. İşletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri ve rekabet üstünlüklerini korumaları amacıyla, işletme içerisinde olabilecek hata ve hilelerin önlenmesi, muhtemel risklerin belirlenmesi ve bu risklere karşı önlem alınmasını sağlamak amacıyla iç kontrol sistemlerini ve iç denetim birimlerini oluşturmaları gerekmekte ve bu faaliyetlerin etkinliğini kontrol etmek amacıyla da bağımsız denetime ihtiyaç duymaktadırlar. Günümüz işletmelerinde iç kontrol sistemi, iç denetim faaliyetleri ve bağımsız dış denetim faaliyetlerine büyük önem verilmeye başlanmıştır. Bu nedenle üç bölümden oluşan bu çalışmada iç kontrol sistemi kavramı, iç denetim kavramı ve bağımsız denetim kavramları üzerinde durulmuş, aralarındaki ilişki ve önem dereceleri belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan bütün açıklamalar sonucunda işletmelerde uygulanan etkin bir iç kontrol sistemi ve iç denetim faaliyetlerinin bağımsız dış denetçilere katkı sağladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda işletmelerde etkin bir iç kontrol sisteminin varlığı kurumsal hedeflere ulaşmada sürdürülebilirliği sağlamakta ve iç denetçilerin kuruma değer katma ve kurumu geliştirme fonksiyonlarını destekleyici danışmanlık hizmetine yoğunlaşmalarına imkân sunmakta ve bağımsız denetim faaliyetlerinin ise işletme yönetiminde kurumsal şeffaflık ve hesap verilebilirliğin artmasına katkısının olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was focused on“internal control system in enterprises and effectiveness and importance of internal audit on independent audit”. In order to companies survive in market and maintain their competitive edge, it is essential to prevent failures and frauds to identify any possible hazards therefore they need to create their own internal control systems and internal audit units and an independent audit service in order to check their effectiveness to how to take precautions against these risks. Modern day companies have started to pay more attention to internal control systems, internal audit activities and independent external audit activities. Therefore, in this study which is total of three parts, the importance is given on internal control, internal audit and independent audit concepts in regards with their correlation and significance levels. As a result, companies that have an effective internal control system and internal audit services were more beneficial to independent auditors. In addition, the presence of an effective internal control system is preferred for achieving maintainability of corporate objectives and assist with internal auditors in order to increase productiveness and better consulting while helping to independent auditors for increased transparency and accountability at company management.