The balancing of human rights and counter-terrorism: A comparative analysis of Turkey and the UK
İnsan hakları ve terörle mücadelenin dengelenmesi: Türkiye ve İngiltere vakalarının karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 388888
  2. Yazar: İPEK DEMİRSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM MÜFTÜLER BAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: insan hakları, terörle mücadele, güvenlikleştirme, istisnailik, human rights, counter-terrorism, securitization, exceptionalism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 337
Özet
Uluslararası politikada, uluslararası normlar ile güvenlik kaygıları arasındaki gerilimin en dikkat çekici tezahürlerinden biri, günümüzde insan hakları ve terörle mücadele önlemleri arasındaki gergin ilişkide açıkça görülmektedir. İnsan haklarına bağlılık, çağdaş politikada meşru devlet idaresinin bir referans noktası haline gelmişken özellikle 11 Eylül sonrası dönemde terörle mücadele köklü demokratik değerleri zayıflatma eğilimindeki tartışmalı pratiklerin yolunu açmıştır. Terörle mücadele söylemi ve politikası arasındaki ilişkinin karşılıklı kurucu bir süreç olduğu göz önüne alınarak, karşılaştırmalı politika analizinin yanı sıra Türkiye ve İngiltere bağlamındaki meclis tartışmalarının çerçeve analizinden oluşan çok yöntemli bir nitel araştırma yürütülmüştür. Çalışma, devlet aktörlerinin insan hakları yükümlülüklerden feragat etmek amacıyla politik yaşam alanlarını güvenlikleştirdiklerini (securitization), bir istisnacılık (exceptionalism) anlayışına başvurarark normal politika sınırlarını aşan alanlar haline getirdiklerini tartışmaktadır. İstisna halinin uzun vadede kurumsallaşması insan haklarının konumu ve demokrasinin işleyişi için ciddi sonuçlara sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most salient manifestations of the age-old tension in international politics between international norms versus security concerns is nowadays evidently conveyed in the tense relationship between human rights and counter-terrorism. While commitment to human rights became a benchmark of legitimate state conduct in contemporary politics, the fight against terrorism particularly in the post-9/11 era has given way to contentious practices that tend to undermine long established democratic values. At this juncture, this research investigates how state actors balance the often contradictory entailments of counter-terrorism and human rights. Given that the relationship between discourse and policy of counter-terrorism is a mutually constitutive process, the study undertakes a multi-method qualitative research composed of a comparative policy coupled with a frame analysis of parliamentary debates in the context of Turkey and the UK. The study argues that in an attempt to by-pass human rights obligations state actors securitize areas of political life replacing them beyond the boundaries of normal politics by invoking a sense of exceptionalism. The institutionalization of the state of exception in the long-run brings grave ramifications for the status of human rights and the functioning of democracy.