Power relations and resistance: a post-foucauldian analysis of selected plays by edward bond and howard barker
İktidar ilişkileri ve direnç: edward bond ve howard barker'ın seçilmiş oyunlarının post-foucaultcu bir analizi
  1. Tez No: 951428
  2. Yazar: ZELİHA KURUDUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDUL SERDAR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş İngiliz Dramı, İktidar, Biyoiktidar, Biyopolitika, Yönetimsellik, Direniş, Contemporary British Drama, Power, Biopower, Biopolitics, Governmentality, Resistance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZ İktidar meselesi, medeniyetin başlangıcına kadar uzanır. İktidar, toplumsal dinamikleri otorite ile bireysel özgürlük arasında denge kurarak şekillendiren hem birleştirici hem de yıkıcı bir güçtür. İktidar insan grupları doğayla mücadele etmek ve topluluklar oluşturmak için bir araya geldiklerinde ortaya çıkmıştır, ve grupların tarih boyunca bir arada kalmasını sağlayan bir kuvvet olmuştur. Ancak, aynı zamanda bireysel özgürlükleri bastırmış ve bazı grupları marjinalleştirerek, otorite ile bireyler ya da gruplar arasında gerilim yaratmıştır. Hukuki, politik düzenlemelere ve demokratik haklara rağmen, iktidar modern dünyada dolaylı ve ince stratejilerle işler. Michel Foucault, biyopolitika ve yönetimsellik kavramlarını bu stratejilerin temeli olarak teorize eder. Bu çalışma, Giorgio Agamben ve Thomas Lemke'nin Foucaultcu gelenek içinde biyopolitika, biyogüç, yönetimsellik ve direniş gibi anahtar kavramların gelişimi üzerine odaklanmaktadır. Çalışma, birincil metinler, akademik eleştiriler ve tematik yapı bozumları içeren disiplinler arası bir yaklaşım kullanmaktadır. Çağdaş İngiliz dramasından dört oyun seçilmiştir: Edward Bond'un Have I None (2000) ve Born (2006), ve Howard Barker'ın Scenes from an Execution (1990) ile Judith: A Parting from the Body (1990). Bu eserler, baskıcı iktidar yapılarına ve direnişin karşı söylem olarak ele alınmasına odaklanmaktadır. Bu çalışma, Foucault sonrası yapılan araştırmaların artan literatürüne katkı sağlamaktadır ve onun çağdaş teorik çerçeveler ve modern drama üzerindeki önemli etkisini vurgulamaktadır. Oyunları yapı bozuma uğratılarak, her iki yazarın da baskının özgürlüğü nasıl tehdit ettiğini, aynı zamanda direnişin ve özgürlüğün yeniden inşasını nasıl vurguladığını açıkça gösterilmektedir. Teorik çalışmalar ve sanatsal üretimler, iktidar söylemini anlamak için çok önemlidir. Onlar, yalnızca bu konu hakkındaki bakış açımızı genişletmekle kalmaz, aynı zamanda durumları nasıl yöneteceğimiz ve baskın yapıların daha etkili alternatiflerle nasıl değiştirileceğini teşvik edeceğimiz konusunda bize rehberlik eder. Bu nedenle, drama sadece bir ifade biçimi değil, toplumsal ve bireysel özgürlüğün korunmasında bir direniş aracı olarak da hizmet ettiğini iddia etmek mümkün.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The issue of power dates back to the dawn of civilisation. Power is both a unifying and destructive force that shapes societal dynamics by balancing authority and individual freedom. It emerged when human groups banded together against nature and formed communities, serving as a fundamental force that has kept these groups united throughout history. However, it has also suppressed individual freedoms and marginalised certain groups within the community, leading to tension between authority and individuals or groups. Despite legal and political regulations and democratic rights, power operates through indirect and subtle strategies in the modern world. Michel Foucault theorizes biopower and governmentality as the foundation for these strategies. This study explores the works of Giorgio Agamben and Thomas Lemke within the Foucauldian tradition, focusing on their development of key concepts such as biopower, biopolitics, governmentality, and resistance. The study utilises an interdisciplinary approach that integrates primary texts, academic critiques, and thematic deconstruction. Four plays from contemporary British drama are selected: Edward Bond's Have I None (2000) and Born (2006), along with Howard Barker's Scenes from an Execution (1990) and Judith: A Parting from the Body (1990). These works were preferred for their emphasis on the oppressive structures of power and the act of resistance as a form of counter-discourse. This study contributes to the growing body of research after Foucault, highlighting his significant influence on contemporary theoretical frameworks and analyses of modern drama. By deconstructing the plays within this context, it becomes clear that both authors explore how oppression threatens freedom while simultaneously highlighting the potential for resistance and the reconstruction of freedom. Theoretical works and artistic productions play a critical role in comprehending the power discourse. They not only broaden our perspective on the subject but also inform us about how to navigate situations and promote efforts to replace dominant structures with more effective alternatives. Thus, it is possible to assert that drama serves not only as a form of expression but also as a means of resistance to the reconstruction and preservation of social and individual freedom.