Pazar yönlülük, işletmeler arası işbirliği ve girişimci yönlülüğün KOBİ'lerde inovasyonu arttırmaya etkisi: Ampirik bir yaklaşım
The effect of market orientation, inter-firm collaboration and entrepreneurial orientation on increasing the innovation in SMEs: An empirical approach
- Tez No: 388905
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Süreç İnovasyonu, Ürün İnovasyonu, Organizasyonel İnovasyon, Pazarlama İnovasyonu, Pazar Yönlülük, Girişimci Yönlülük, İşletmeler Arası İşbirliği, Küme/Kümelenme, Process Innovation, Product Innovation, Organisational Innovation, Marketing Innovation, Market Orientation, Entrepreneurial Orientation, Inter‐Firm Collaboration, Cluster/Clustering
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Günümüzün şiddetli rekabet ortamında, işletmelerin rekabet avantajı elde ederek pazar payını ve kârlılığını koruyabilmesi üstün müşteri değeri sunulmasını gerektirmektedir. Bu açıdan işletmeler sürekli olarak müşterilere yeni değerler sunmaya yönelik çabalar göstermelidir. Kapsamı açısından inovasyon da tüm çeşitleri ile birlikte müşteriler için değer oluşturmanın önemli bir aracı olarak ele alınmaktadır. Dolayısıyla işletmelerdeki inovasyonun arttırılması için inovasyon çeşitleri açısından inovasyonu etkileyen faktörlerin belirlenmesi önemli bir yol gösterici olacaktır. Bu çalışmada da inovasyon çeşitleri açısından KOBİ'lerde inovasyonu arttırmaya yönelik model önerisi geliştirilmiştir. Bu model; bağımsız değişkenler olarak, inovasyon konusundaki çalışmalarda sıkça etkisi vurgulan pazar yönlülük ve girişimci yönlülük ile KOBİ'lerin bazı yetersizliklerini çözmede etkili olacağı düşünülen işletmeler arası işbirliği değişkenlerini kapsamaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, inovasyon kavramı açıklanmış ve KOBİ'ler açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. İkinci bölümde, pazar yönlülük, girişimci yönlülük ve işletmeler arası işbirliği kavramları açıklanmıştır. Ayrıca bu bölümde kavramlar arası ilişkilere yer verilerek yine KOBİ'ler açısından değerlendirme yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise Ankara'da bulunan Ostim sektörel kümelerine üye olan işletmelerden elde edilen anket verileri analiz edilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's harsh competitive environment, business' protecting the market share and profitability by getting the competition advantage needs presenting a superior customer value. From this perspective, business should always effort offering new values to customers. In terms of the scope of innovation is dealt with as an important tool to create value for the customers with all the types. Because of this, determining the factors affecting the innovation in terms of innovation types will provide guidance to increase the innovation in businesses. In this study, the model proposal which aims to increase the innovation in SMEs that is in terms of the types of innovations is developed. This model consists of market orientation, entrepreneurial orientation and inter-firm collaboration variable which is thought to be effective at solving some of the insufficiency of SMEs as the independent variables which are often emphasized their effects in the innovation studies. In the first part of this study, the concept of innovation has been explained and evaluated in terms of the SMEs. In the second part, concepts of market orientation, entrepreneurial orientation and inter-firm collaboration have been explained. In addition, in this part, the evaluation has been done again in terms of SMEs by adverting the relationships between concepts. In the third part, the survey datas which are obtained from the businesses, the members of Ostim sectoral cluster in Ankara, have been interpreted after being analyzed.