Kauçuk hamur hazırlama sürecinin analizi ve iyileştirilmesi
Analysis and improvement of rubber compound preparation
- Tez No: 389057
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERT TOPOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Süreç, Süreç İyileştirme, Sadeleştirme, Katma Değer Analizi, Kauçuk Hamur Hazırlama Süreci, Process, Process Improvement, Simplifying, Value Added Analysis, Rubber Compound Preparation Process
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Endüstri İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Süreç kavramı ve uygulamaları, 1990'lı yıllardan itibaren süreçlerin iyileştirilmesi ve süreçlerin yeniden yapılandırılması projeleriyle iş dünyasında ilgi görmüş, süreçler yöneticiler tarafından yönetim sisteminin bir parçası olarak kabul edilmeye başlamıştır. Pazarda rekabet avantajı sağlamak için işletmelerde, süreçlere odaklanılması, iyileştirilmesi, müşteri ihtiyaçlarına göre geliştirilmesi bir gereksinim olarak ortaya çıkmıştır. Süreçler, işlerin doğal akışının ve birbirleriyle olan ilişkilerinin açıkça görülmesini, süreç yönetimi ise bu akışın işletmelerin hedeflerine ulaşmasını sağlayacak şekilde organize edilmesini amaçlar. Süreç yönetimi, süreçlerin katma değer yaratacak şekilde yapılandırılmasını, performansları izlenerek ve işletme içinden ve dışından öğrenme olanaklarından faydalanarak iyileştirilmesini ve böylelikle süreçlerin verimliliğinin sürekli artırılmasını sağlar. Süreçlerin iyileştirilmesinde yeniden yapılandırma, sadeleştirme, katma değer analizi, değişkenliği azaltma, kısıtları yönetme, boşlukları ve kopuklukları giderme gibi yöntemler kullanılabilmektedir. Bu çalışma kapsamında süreç iyileştirme yöntemleri incelenmiş, sadeleştirme ve katma değer analizi yöntemlerinden yararlanılarak İzmir ilinde otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin kauçuk hamur hazırlama sürecinde iyileştirme uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Kısa sürede, küçük kaynak kullanımıyla yapılabilecek iyileştirmeler belirlenmiş ve bunların bir kısmı çalışanlarla birlikte rutin çalışmaların yanı sıra uygulanmıştır. İyileştirmeler kapsamında kauçuk hamuru hazırlama makinesindeki işlemler analiz edilmiş ve makinenin boş kaldığı zamanlar değerlendirilerek üretim miktarında %15'e yaklaşan artış gerçekleştirilmiştir. Ayrıca ürün ağaçları gözden geçirilerek üretilen hamur sayısı %31,14 oranında azaltılmış ve böylelikle makine temizliği ve makine ayarı zamanlarında tasarruf sağlanarak verimlilik artırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Starting from 1990's, processes and process management applications gained attention of business management professionals through business process improvement and reengineering projects, and processes were considered as a core part of management systems by managers. Strong focuses on processes and process improvements and taking process developments as a tool for customer requirements become part of competitive advantage for those companies executing well on these fronts. Processes enable companies to clearly acknowledge nature of work flows and understand relationships between these flows, whereas process management enables companies to optimize/organize processes to line them with company goals/objectives. Through process management, processes are structured as value adding steps, each process's performance is measured, and they are improved in a continuous manner by implementing best practices either by internal learnings or external know-how transfer, and this eventually leads to continuous improvement of productivity. Key techniques for process improvement includes process reengineering, simplifying, value added analysis, reducing output variations, managing bottlenecks and smoothening process gaps and disconnects in flows. Throughout this study, several process improvement techniques are analyzed and with help of simplifying and value added analysis, process improvement in rubber compound preparation is implemented in an automotive industry firm operating in Izmir. Process improvements which can be made in a short time and with less resource are determined and some of them are applied with employees in daily routine. In the scope of process improvement, process steps of the rubber compound preparation machine are analyzed, idle time of the machine is employed, so production of rubber compound is increased approximately 15%. In addition, product trees are revised, varieties of produced compound are decreased 31,14%, in consequence productivity is improved by time saving in machine cleaning and setting.