Kuvvet ve izometrik kuvvet antrenmanlarının maksimal, optimal ve kuvvette devamlılık üzerine etkisi
Isometric force and maximal strength training's maximal, optimal and impact on muscular endurance
- Tez No: 389763
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ DEMİRCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kuvvet, Statik, Dinamik, Biodex
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada, Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerine uygulanan izometrik (statik) ve izokinetik (dinamik) çalışmaların kuvvet değerleri üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya, Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu? nda yaş ortalaması 21,96±1,80 yıl, boy ortalaması 177,09±6,22 cm ve ağırlık ortalaması 71,83±9,37 kg olan gönüllü 26 erkek öğrencinin katılım sağlanmıştır. İlk ölçüm önesi sporcuların başlangıç seviyelerinin eşit tutulabilmek için ortak altı hafta genel hazırlık antrenmanı yapılmıştır. Çalışma öncesi sporcuların diz (EX/FLEX) ve leg pres (AW/TOW) kuvvet ilk ölçümleri Biodex İzokinetik Dinamometre cihazında 60º/s, 180º/s ve 300º/s açısal hızlarda alınmıştır. Sporcular rastgele yöntemi ile kontrol n=13 ve deney n=13 grubuna ayrılarak, kuvvet antrenmanları 12 hafta boyunca deney grubuna statik (tekrarlar saniye) ve kontrol grubuna (tekrar) dinamik kuvvet olarak yapılmıştır. Dört hafta maksimal çalışmalar (% 85-100 X 8-1 tekrar/saniye), dört hafta çabuk kuvvet çalışmaları (% 65-85 X 15-8 tekrar/saniye) ve 4 hafta kuvvette devamlılık antrenmanları (% 40-65 X 40-20 tekrar/saniye) ile çalışma son ölçümler alınarak bitirilmiştir. Statik çalışmaların diz kuvvet ölçümlerinde maksimal ve kuvvette devamlılık değerlerinde, leg pres kuvvet ölçümlerinde de tüm kuvvet değerlerinde gelişme göstediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, statik kuvvet çalışan grubun kuvvet değerlerindeki artışın, antrenman süresi boyunca çalışmaları sabit bir şekilde ekzantrik kasılmalar üzerinden gerçekleştirilmesinden kaynaklandığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, Kocaeli University School of Physical Education and Sports students applied isometric and isokinetic to investigate the effect on the values of the work were determined. Research, Kocaeli University School of Physical Education and Sport in the mean age of 21.96 ± 1.80 years, height 177,09 ± 6.22 cm and 71.83 ± 9.37 kg weight of 26 male students participated in the voluntary. Before the first measurement equal to the initial levels in order to adapt the general preparatory training for 6 weeks were common. Before the study knee (EX / FLEX) and leg pres (AW / TOW) Biodex isokinetic dynamometer device first measurements of the force at 60-180 and 300 ° / s angular velocities were taken. Athletes selected with the random method, control n = 13 (repeat) and n = 13 experiment group (seconds) divided static exercises for 12 weeks experimental and the control group was conducted as a dynamic force. 4 weeks of maximal work, 4 weeks work force and 4 weeks muscular endurance training and after the work was completed on the final measurements.