6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun muhasebe ve denetim uygulamasına getirdiği yenilikler
The innovations in accounting and auditing with the Turkish Commercial Law Numbered 6102
- Tez No: 331228
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk Ticaret Kanunu, Vergi Usul Kanunu, Türkiye Muhasebe Standartları, Ticari Defterler, Turkish Commercial Law, Tax Procedure Law, Turkish Accounting Standards, Accounting Books
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışmanın amacı, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun muhasebe ve denetim uygulamaları ile ilgili düzenlemelerini, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun ilgili düzenlemeleri ile karşılaştırmak ve getirilen yenilikleri ortaya koymaktır.Bu çalışmanın;?Birinci bölümünde 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda ve 213 Vergi Usul Kanununda yer alan ticari defterle ilişkin düzenlemeler,?İkinci bölümünde 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan anonim ve limited şirketlere ilişkin düzenlemeler,?Üçüncü bölümünde 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan denetimine ilişkin düzenlemeler,karşılaştırılmış yeni Kanun'un muhasebe ve denetim uygulamasına etkileri değerlendirilmiştir.Konuya ilişkin bu güne kadar kapsamlı bir çalışmanın olmaması, yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte ülkemizdeki muhasebe ve denetim alanında ne gibi değişikliklerin yapıldığının ve bu değişikliklerin uygulamada ne gibi etkilerinin olacağının yeterince bilinmemesi nedeniyle böyle bir çalışmanın yapılması gereklilik arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the arrangements related to the applications in the field of accounting and auditing within the Turkish Commercial Law numbered 6102 with the arrangements by the Turkish Commercial Law numbered 6762; thus to display the innovations.By this study;?In the first part, the arrangements about the Turkish Commercial Law numbered 6102 and 6762, and the accounting books depending on the Tax Procedure Law numbered 213,?In the second part, the arrangements about incorporated and limited enterprises dependent on the Turkish Commercial Law numbered 6102 and 6762,?In the third part, the arrangements about auditing by the Turkish Commercial Law numbered 6102 and 6762,are compared and the effects of the new Law to the application of accounting and auditing are evaluated.Due to the fact that, there is not an extensive study about this topic till now and also the fact that it is not known enough about the innovations within the field of accounting and auditing in our country by the new Turkish Commercial Law make such a study a necessity.