Sağlık çalışanlarının beslenme durumu ve alışkanlıkları ile iş memnuniyetlerinin incelenmesi
Study of nutrition habits and jobs satisfaction of health sector workers
- Tez No: 389868
 - Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN BEYHAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
 - Anahtar Kelimeler: nutrition, nutrition attitudes, job satisfaction
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Haliç Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, sağlık çalışanlarının beslenme durumu ve alışkanlıkları ile iş memnuniyetleri arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışma Eylül 2013-Ocak 2014 tarihlerinde Lüleburgaz Devlet Hastanesi'nde görev yapan 30'u hekim, 120'si diğer sağlık çalışanlarının rastgele seçilmesiyle gerçekleştirilmiştir. Bireylerin yaşı 18 ile 60 arasında değişmekte olup, yaş ortalaması 32,9±9,8 yıldır. Çalışmaya alınan bireylere demografik bilgilerini genel beslenme alışkanlıklarını, antropometrik ölçümlerini, bir günlük besin tüketimlerini ve iş memnuniyetlerini sorgulayan bir anket uygulanmıştır. Beslenme durumları üç günlük besin tüketimlerinin ortalaması ile saptanmıştır. İş memnuniyetini saptamak için de çalışanlara 26 soruluk bir anket uygulanmış ve bu anket ölçeklendirilerek 75 puan ve üzerindeki olguların iş memnuniyeti düzeyleri yüksek olarak belirlenmiştir. Bu veriler sonucunda bireylerin beslenme durumları ve antrometrik ölçümleriyle iş memnuniyeti ilişkilendirilmiştir. Sağlık çalışanlarının boy ortalaması 1,6±0,1 m ve kilo ortalaması 74,6±14,0 kg'dır. BKİ düzeyleri 16,1 kg/m2 ile 39,6 kg/m2 arasında değişmekte olup, ortalaması 26,9±5,3 kg/m2dir. Katılımcıların %42,7'si ideal kiloda olup, obez bireylerin oranı ise %30,0'dır. Kadınların bel çevresi ortalaması 87,8±14,6 cm ve bel çevresi 88 cm'den büyük olanların oranı %49,4'dür. Erkeklerin bel çevresi ortalaması 88,0±14,0 cm olup bel çevresi 102 cm 'i geçenlerin oranı %15,9'dur. Katılımcıların ortalama olarak bir gün boyunca tükettikleri enerji 1637,3±604,8 kkal, günlük alınan enerjinin proteinden gelen oranı ortalama 16,6±4,4, yağdan gelen oranı ortalama 36,7±8,8, karbonhidrattan gelen oranı ise ortalama 46,5±9,8 olarak bulunmuştur. Besin tüketimleri yönünden; çalışanların %26,0'ı enerjiyi, %38,0'ı proteini, %53,3'ü vitamin C'yi, %78,7'si fosforu ve %66,7'si demiri önerilen düzeyde tükettikleri bulunmuştur. İş memnuniyet düzeyleri ise sağlık çalışanlarının yarıya yakının (%48,0) işlerinden memnun olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak sağlık çalışanlarının beslenmeleri önerilen düzeyde olup olmaması, ağırlıkları, bel çevreleri ve BKI değerleri ile iş memnuniyetleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Anahtar kelime: Beslenme, Beslenme Durumu, İş Memnuniyeti
Özet (Çeviri)
The research was performed in order to determine relation of daily nutrition and staffs' job satisfaction who are working in health sector. The study was performed with 30 doctors and 120 workers from Luleburgaz Government Hospital whose ages were between 18-60 years and whose average age was 32,9±9,8. A questionnaire which contains questions about workers' demographic information, general nutrition habits, anthropometric measurement, daily food consumption, job satisfaction. Nutrition habits were determined with average of 3 days food consumption. A questionnaire with 26 questions which was scaled between 0 and 100 was offered to workers and 75 points and above was interpreted as“having high job satisfaction”. In the light of these data, nutrition habits were correlated with anthropometric measurements of workers. Average height of workers is 1,6±0,1 m and weight average is 74,6±14,0 kg'dır. BMI is between 16,1kg/ m2 and 39,6 kg/ m2 whose average is 26,9±5,3 kg/m2. 42,7% of participants' weight is ideal and 30,0% of them are overweight. Waist circumference of women is 87,8±14,6 cm and ratio of women whose waist circumference bigger than 88cm was 49,4%. Waist circumference of men is 88,0±14,0 cm and ratio of women whose waist circumference bigger than 102 cm was 15,9%. Average daily energy consumption of participants is 1637,3±604,8 kcal; 16,6±4,4 of the energy comes from protein; 36,7±8,8 comes from lipids and 46,5±9,8 comes from carbohydrates. While the food consumption is analyzed, 26,0% of workers get enough energy; 38% of workers get enough protein, 53,3% of them get enough vitamin C, 78,7% of them get enough phosphorus and 66,7% of them gets enough Ferro. 48% of health sector workers are found as satisfied with their job. In conclusion; it was seen that there is not any correlation between daily energy consumption, daily food taken, weight, waist circumference and HWIs of health sector staffs'. (p>0.05)