1-5 yaş arası sağlıklı çocuk beslenmesi ve aile etkileşimi
Nutrition characteristics and family relation of healty children between 1-5 ages
- Tez No: 389869
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nutrition and Dietetics, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, 1-5 yaş çocuk, Aile, Nutrition, 1-5 year-old age, family
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Çalışma;1-5 yaş arası sağlıklı çocukların beslenme özellikleri ve aile etkileşimini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmış ve uygulanmıştır. Çalışma Ocak 2014-Ağustos 2014 tarihleri arasında Maltepe İlçesinde bir Aile Sağlığı Merkezine bağlı sağlıklı çocuk polikliniğine takip ve aşıları için başvuran 1-5 yaş arası çocukların ebeveynleri ile yüz yüze görüşülerek 282 vaka üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak, Çocuğa Yönelik Veri Formu, Aileye Yönelik Veri Formu ve Aile Ortamı Ölçeği(AOÖ) kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda aile ortamı ölçeğinin birlik beraberlik, denetim ve aile ortamı genel puanları ortalamaları ile çocukların evde düzenli kahvaltı yapma durumu,şu anda çocuğun beslenme sorununun,yemek saatlerinin düzeni,aile sofrasına oturması,çocuk akşam yemeğini aileyle mi yediği,öğün aralarında abur-cubur yenmesi,kendi kendini beslenmesi,kendi tabağından yemesi ve kaşığı kendi başına kullanması ile ilgili anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Aile Ortamı Ölçeğinin birlik beraberlik alt boyutunda çocuğun iştahsız olma durumu, vitamin ve mineral alma veek gıdalara başlarken zorluk yaşama durumunda anlamlı ilişki bulunmuştur.Aile Ortamı Ölçeğininaile ortamı genel alt boyutunda ek gıdalara başlarken zorluk yaşama durumunda anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak, ailenin yeme alışkanlıklarının, beslenme özelliklerinin, davranış ve tutumlarının doğrudan çocuğun yeme alışkanlıklarını etkilediği, ekonomik durumun ailelerin yeme alışkanlıklarında etkisinin olduğu belirlenmiştir. Ailenin çocuğun beslenmesi konusundaki bilgi ve tutumu çocuğun yeme özelliklerini şekillendirdiği görülmüştür.Ayrıca ülkemizde 1-5 yaş arası çocukların izlem sıklığının daha düzenli olmasından dolayı ailelerin doğru beslenme alışkanlıkları konusunda eskiye oranla daha yeterli bilgiye sahip oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been prepeared to understand the relationship between the nutrition and family relations in 1-5 year old children. The research has done in Maltepe Primary health care center 282 applicants for vaccine who have children in 1-5 year old age. And the interviews have done face to face. As the data collection tool, child directed data form, family directed data form and family environment scale have been used. At the end of the study an expressive relationship could not be found between the feeding behaviour and food habits of child and the feeding behaviour of the family, doing breakfast or eating with the parents or not. These conditions also do not influence the routine of eat greedily. At the lower dimension of family environment scale, the scales showed that there is a relationship between the difficulty of start eating supplementary food of child and inappetence of children, taking vitamins, minerals. If the start of the child to eat the suuplementary food, in the advancing years the child has inappetence. As the result, the behaviour and routine of feeding of the family and tehe economical situation, the approach of parents effect on nutrition of the child. The education of the family and the approach of parents to the dietary shapes the nutrition of the child. And another result of this study is that the ability of watching 1-5 age children, affected to the awareness of the families more then past.